Annons
Bild med vy mot gruvområdet och gamla gruvkontoret i Boliden, tagen av Nils-Erik "Newen" Wiklund år 1949. Det här ska vara den första bild han tog som elev/assistent åt fotografen på orten. Foto: Nils-Erik Wiklund / Skellefteå museum

Guldorten firar 100 år – hela 2024: “Det är ett fantastiskt samhälle”

NYHETER 2024 fyller Boliden 100 år, något som kommer att firas under hela året. Hela samhället ska involveras i firandet med föreläsningar, aktiviteter och föreställningar. “Målet med firandet är att skapa en vi-känsla”, säger Monica Hedlund, ordförande i Framtidsgruppen i Boliden och en av eldsjälarna i planeringen.

Annons

Den 10 december 1924 hittades guld i Fågelmyran i Boliden. Det var startskottet, både för företaget Boliden och för samhället som växte fram. Innan guldfyndigheten upptäcktes fanns ingen bebyggelse på platsen. För att undvika kåkstadsbebyggelse tog man fram en ordentlig stadsplan för området, inspirerad av klassicismens linjer och den populära trädgårdsstaden. Boliden skulle bli en “industrialismens ö i ett hav av bönder, där bolaget fanns med som en sträng men rättvis fader”, som någon av de höga herrarna uttryckte det.

Nu har ett helt sekel gått och 100-års jubileumet kommer att firas under hela 2024. Monica Hedlund, ordförande i Framtidsgruppen i Boliden och en av de drivande bakom firandet berättar att planerna inför året är långt gångna.

– Merparten av Bolidens föreningar är med i planeringen och tanken är att alla ska bidra med någon aktivitet under året. Bland annat ska Skellefteå AIK förlägga en träning till Malmhallen under året, säger Monica.

Annons

100 guldkorn röstas fram

Under året kommer också en rad befintliga och tidigare Bolidenbor att föreläsa, bland andra Alf Lindén, facklig veteran med många år inom företaget Boliden och Cecilia Dahlgren, dotter till Eva Dahlgren, danspionjären som startade Bolidens Barnbalett 1966.

– Under året ska Bolidens invånare också rösta fram 100 guldkorn – människor som verkat för samhället under sin livstid, säger Monica.

Monica Hedlund, ordförande i Framtidsgruppen i Boliden. Foto: Privat

Boliden Mineral kommer också att dra sitt strå till stacken i firandet. Företaget kommer att hålla sin årsstämma på Bolidens folkets hus och kommer också att rusta upp Sidtjärnsområdet som en hållbar gåva till invånarna i samhället.

– Man ska rusta upp Bolidengården, fixa fler grillplatser, en lekplats och bättre promenadstråk. Det ska också bli en stig i backen upp mot brukshotellet, kantad med konst. Skolskogen ska också ses över och ett uteklassrum skapas, säger Monica.

Annons

Vill skapa stolthet

100-års jubileet handlar dock om mer än att bara fira att platsen funnits ett sekel. Det handlar lika mycket om att lyfta Boliden och människorna som bor där.

– Boliden är ett samhälle där både in- och utflyttningen varit stor vilket skapar en del stök. Men ett av våra mål är att visa vilket fantastiskt samhälle det här faktiskt är. Oavsett vad man säger om Boliden på andra håll så är det en trygg plats att växa upp och bo på, med ett starkt socialt skyddsnät. Vi vill med det här året skapa en större stolthet och vi-känsla i samhället, säger Monica.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons