Annons
Foto: Region Västerbotten

Tidigt ultraljud börjar erbjudas till alla gravida i länet: ”Känns roligt”

NYHETER Från och med nu kommer alla gravida i länet erbjudas ett tidigt ultraljud, som genomförs i graviditetsvecka 13–15.

Annons

Möjligheten till ett tidigt ultraljud vid graviditet finns i många regioner i Sverige. Med start den 28 november erbjuder Region Västerbotten också det.

Undersökningen genomförs i graviditetsvecka 13–15 och är ett komplement till rutinultraljudet som görs i vecka 19–20. Ett tidigt ultraljud innebär att en barnmorska kan upptäcka tvillingar och vissa avvikelser tidigare än förut.

– Tidigt ultraljud är väldigt efterfrågat, särskilt av de blivande föräldrarna själva. Vi på specialistmödravården tycker det känns roligt att äntligen vara i gång. Alla har bidragit till att kunna genomföra detta. Bland annat genom förändrade arbetstider och att vi gått en utbildning i tidigt ultraljud, säger Mari Cowley, barnmorska på Nus, i ett pressmeddelande.

Annons

Mer jämlik mödravård

Tidigare har det främst varit gravida över 35 år som erbjudits ett tidigt ultraljud, i form av ett kombinerat ultraljud och blodprov. Gravida har även kunnat vända sig till privata kliniker för tidigt ultraljud.

– Genom att erbjuda tidigt ultraljud till alla gravida i Västerbotten är vi ett steg närmare en mer standardiserad och jämlik mödravård, fortsätter Mari Cowley.

En annan fördel med ultraljudet är att barnmorskorna kan göra säkrare uträkningar på hur länge en graviditet har pågått.

Annons

– Våra dateringar blir säkrare, vilket i sin tur kommer minska antalet överburna graviditeter. I längden innebär det färre igångsättningar och interventioner generellt vilket gynnar både den gravida och vården, säger Mari Cowley.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons