Annons
Marit Israelsson är ansvarig för externa relationer på Skellefteå kommun. Foto: Privat / Sven Burman

Samhällsomvandling i fokus under stor konferens – arrangeras i Sara

NYHETER Den 22 och 23 november pågår Society Summit på Sara kulturhus i Skellefteå. Under två dagar diskuteras samhällsomvandlingens alla aspekter med talare från såväl kommun och region som näringsliv och akademi.

Annons

Skellefteå befinner sig i en extraordinär samhällsomvandling och vill gå i bräschen för den gröna omställning som större delen av Sverige kommer att genomgå under kommande år. Just den här positionen har gjort att intresset för Skellefteå har vuxit på senare år; många är de kommuner, företag och myndigheter som vill komma till Skellefteå för att få veta hur man går tillväga och hur olika samhällsfunktioner påverkas av den snabba samhällsomvandlingen.

– Intresset för Skellefteå är enormt stort och väldigt många vill komma hit för att se och höra hur vi jobbar. Det gör att vi får väldigt många besök att hantera för en liten organisation, säger Marit Israelsson, ansvarig för externa relationer på Skellefteå kommun.

Annons

Så att samla alla intresserade under två dagar och ta ett helhetsgrepp på frågan är ett sätt att sprida kunskap och insikter och samtidigt öppna upp för värdefulla diskussioner där vi också kan lära av varandra, fortsätter hon.

Vill vara till nytta

Bakom Society Summit står Skellefteå kommun och Region Västerbotten och förhoppningen är att man ska kunna ge både inspiration och konkreta verktyg till andra kommuner och orter som står inför liknande utmaningar.

– En sådan här stor omvandling som ska ske på väldigt kort tid påverkar hela samhället. Från skola, vård och omsorg till näringsliv och utbildning, bostäder och annan infrastruktur. De här dagarna är ett sätt för oss att dela med oss av vår kunskap hittills. För vi vill vara till nytta för resten av Sverige, alla de som också ska göra den här resan.

Annons

Society Summit är är indelat i tre olika block på olika teman: Hållbara och livskraftiga samhällen, Systemförutsättningar för utökad arbetskraft och Småföretagens roll i omvandlingens tid.

– Just småföretagens roll är viktig att lyfta. De spelar en viktig roll i samhällsomvandlingen, säger Marit.

Society Summit ska ses om en upptakt till Society Expo 2026 där Skellefteå ska visa upp den pågående samhällsomvandlingen ur en rad olika perspektiv.

– Expo 2026 blir en naturlig fortsättning där vi konkret visar hela världen hur det går till att växa hållbart på väldigt kort tid, säger Marit

Artikeln är en del av Megafonen 22/11 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons