Annons
En tidig skiss av Pokerbackens potentiella framtid. Området kan fortfarande uppmärksammas inom ramen för expot. Illustration: AFRY

Expo 2026 – då växande Skellefteå ska visas upp: ”Vi blir en testbädd”

NYHETER Expo 2026 blir en stor händelse för Skellefteå, men varför då? Vad innebär ett expo och vad hände med den planerade bomässan i Skelleftehamn? Megafonen reder ut.

Annons

Boende i Skelleftehamn kan ha hoppat högt i januari 2022 då Skellefteå kommun tillkännagav idéer om att anordna en bomässa på Pokerbacken, Sävenäs. Bomässor är tillfällen att visa upp spännande, innovativ arkitektur, men genomförandet hade också resulterat i ett faktiskt bostadsområde, med alltifrån skola till kulturbyggnader och affärer.

Pokerbacken kan fortfarande bli föremål för bostadsbyggande, kommunalråd Evelina Fahlesson (S) har tidigare gett uttryck för platsens lämplighet, men just bomässan kommer inte att förverkligas. I dess plats anordnas någonting annat. Någonting större.

– Vi gjorde en för-förstudie där bomässan var ett alternativ. Ett annat var expot, säger Helena Renström, marknadschef på Skellefteå kommun.

Annons

På bomässor är det framförallt bostäder som visas upp, men inom ramen för ett expo ryms allt. Skellefteå har positionerat sig som en spjutspets för den gröna omvandling som de massiva industrisatsningarna i Norrland ska ge, så kommunen vill visa upp mer.

Ta ledningen, och visa hur man möter utmaningarna som den stora samhällsomvandlingen bär.

– Och det måste ske snabbt. Det som händer nu i Skellefteå kommer senare även att ske på platser som Boden, Kiruna och Gällivare.

Skellefteå kommuns marknadschef Helena Renström har utsetts att leda det hela. Hon har lett marknadsenheten i tio år och varit högst delaktig i Skellefteås utveckling. Foto: Jonas Westling

“Blir en testbädd”

Från bostadsbyggande till social trygghet och hållbarhet, transporter och utbildning, kompetensförsörjning och inflyttning – planeringen av en växande stad innefattar en hel del. Med Expo 2026 vill Skellefteå kommun gå i bräschen för det.

– Det är ett sätt att visa vart vi är på väg. Allt kommer inte att vara klart 2026, utan vi vill visa ett Skellefteå mitt i steget, säger Helena.

Vi vill visa ett Skellefteå mitt i steget.

Uppriktighet är ett nyckelord här, för expot handlar inte bara om att sola sig i fina lösningar. Kommunen vill även synliggöra de svårigheter som samhällsomvandlingen innebär, i hopp om att underlätta för andra.

– Och det ska vara skalbart. Vi blir en testbädd för både nationell och internationell publik.

Annons

Skellefteå kommun drar inspiration från H22, en liknande mässa som Helsingborg genomförde i fjol med gott resultat. I projektet utgår de även ifrån 2030-strategin om att nå 90 000 invånare.

Många inblandade

Så vad kommer evenemanget faktiskt att innehålla? Det är svårt att svara på i dag, men det lär inkludera personer, företag och föreningar som på olika sätt representerar Skellefteås framkant.

Pokerbacken i Skelleftehamn är en plats som kan uppmärksammas även inom ramen för expot. Rent geografiskt kan Expo 2026 också omfatta andra platser i Skellefteå kommun.

Det är ett samarbete mellan alla.

– Under H22 jobbade Helsingborg med ABB, Ikea, NCC, Tyréns, Scandic, WSP och så vidare. Ikea hade till exempel en utställning om framtidens boende. Polisen var också med, så det är ett samarbete mellan alla. Myndigheter och näringsliv, säger Helena.

Annons

Det är hon som har utsetts att leda det hela. Som marknadschef i tio år har Helena Renström varit högst delaktig i Skellefteås utveckling och kommunen ser ingen mer lämplig att styra upp Expo 2026.

Helena fortsätter som marknadschef på 50 procent fram till i höst.

– Vi ska synliggöra Skellefteås utveckling och samtidigt utveckla kunskaper och verktyg som andra i världen kan använda. Det här är också för Skellefteborna, vi blir lätt hemmablinda för allt spännande som sker, säger hon.

Artikeln är en del av Megafonen 27/4 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons