Annons
Olov Häggström och Linnéa Wikman hoppas att skräckkonventet kan bli ett återkommande evenemang. När de och de andra började planera för Lidman/Lovecraft visste de inte hur stort intresset var. Foto: Jonas Nilsson

Nytt skräckkonvent till Skellefteå: “Känns roligt låta genren ta plats”

KULTUR I oktober får skräcken ta plats i Skellefteå, när Sara Lidmans och Howard Phillips Lovecrafts författarstilar vävs samman i en. Det är dags för det nya konventet Lidman/Lovecraft.

Annons

Den ena från Missenträsk och den andre från Providence, USA. Det är två mycket tongivande författare som står i centrum när ett nytt evenemang snart intar Skellefteå.

Båda har inspirerat otaligt många som kommit efter. Sara Lidman med sitt språk, sitt banbrytande sätt att berätta och stora samhällsengagemang, och H.P. Lovecraft med sina hårresande skildringar av kosmiska väsen och osedda ting.

– Det är i den extrema kontrasten som man kan hitta någonting roligt, säger Olov Häggmark, kulturpedagog.

– Och fastän de är väldigt olika som författare så har de vissa teman gemensamt. Som den lilla människan, glesbygden och de små orterna, fortsätter Linnéa Wikman, bibliotekarie.

Annons

De är två av initiativtagarna till Lidman/Lovecraft, ett nytt skräckkonvent i Stadsbiblioteket den 14-15 oktober.

Oväntad respons

Linnéa, Olov och de andra i projektgruppen, bibliotekarierna Anna Lindberg och Monika Oskarsson, kunde inte ana vilka proportioner det skulle ta. När idén föddes var Lidman/Lovecraft ett småskaligt event.

– Jag älskar skräck men har ändå tänkt att det är en ganska smal genre. Och så visar det sig att intresset är jättestort! Jag blev glatt överraskad, säger Linnéa.

Fastän de är väldigt olika som författare så har de vissa teman gemensamt.

De har fått med sig Hubben, Ungdomsverket och Estetiska programmet på Anderstorpsgymnasiet som samarbetspartners. Filmskapare och författare kommer för att delta. Eventet inkluderar dessutom skribenter, konstnärer och illustratörer som på olika sätt försökt fånga det speciella med ömse författare.

– Vi har ett läsfrämjande perspektiv. En förhoppning om att göra folk nyfikna, antingen på Sara Lidman eller H.P. Lovecraft, säger Linnéa.

De båda författarnas verk kommer att synliggöras lite extra under eventet. Linnéa berättar att de har ett läsfrämjande perspektiv i det hela. Foto: Jonas Nilsson

Mycket på programmet

Lidman/Lovecraft smygstartar redan på fredagen, i Hubbens lokaler på kvällen. Här kommer det lokala rollspelsgänget SchtaanCon att spela Call of Cthulhu, ett klassiskt skräckrollspel baserat på H.P. Lovecrafts verk, och den som vill får vara med.

– Det blir svinball, slår Olov fast.

Sedan på lördagen drar aktiviteterna i Stadsbiblioteket igång. Mitt på dagen ska vinnarna i “The Shadow over Tjärdalen” tillkännages, en novelltävling som utlysts förut. I den har deltagarna skrivit kosmisk skräck men rotad i den västerbottniska myllan.

– Vi har en vuxenklass och en ungdomsklass och har fått in nästan 60 bidrag, säger Olov.

Annons

– Det är både från hobbyskribenter och publicerade författare i olika delar av Sverige. Jag är jätteimponerad, generellt är det en otroligt hög nivå, tillägger Linnéa.

Samma dag anordnas pyssel för de minsta besökarna. Och författarsamtal med inbjudna författare, både Christina Öhman från Piteå som är aktuell med sin nya bok “Under mörk jord” – och den kände skräckförfattaren Anders Fager. Han ska även ge sina bästa tips till knoppande litteratörer.

Jag är jätteimponerad, generellt är det en otroligt hög nivå.

– Anders Fager är det stora dragplåstret. Allt är gratis på konventet men vi behöver en föranmälan till hans skrivarsamtal, så att vi vet hur många som kommer. Länkar för det kommer att finnas på nätet, säger Olov.

Lidman/Lovecraft anordnas i Stadsbiblioteket den 14-15 oktober, med smygstart på Hubben under kvällen den 13:e. Det här är den affisch som har tagits fram för evenemanget. Illustration: Alex Viksten

En tredje författare, Elin Edberg från Luleå som är aktuell med den nya boken “Kamera Obskyra”, ska hålla låda på söndagen.

Kanske årligt event

På söndagen hålls även ett panelsamtal om skräckens roll i populärkulturen. Teater-ettorna på Anderstorpsgymnasiet ska gestalta utvalda bidrag från novelltävlingen, och det blir filmvisning med. Både Umeåbaserade Uncanny Pictures och lokala Swedish Ghost Lovers ska visa sina senaste rullar.

Det känns roligt att låta skräckgenren ta plats. Det är också kul att vi har fått med så många konstformer.

– Hela den dagen ska Ungdomsverket också hålla i en workshop där man får testa att laborera med ljud. Ljudsätta sin egen filmsnutt, säger Olov.

Annons

Under alltsammans kommer lokala konstnärer att ställa ut sina alster på Lidman/Lovecraft-temat, i biblioteket på lördag och söndag. En bit därifrån på Hubben fortsätter de också med roll- och brädspel över hela helgen.

– Det känns roligt att låta skräckgenren ta plats. Det är också kul att vi har fått med så många konstformer; litteratur, film, teater och konst. Det kan man ju vara nöjd med, skrattar Linnéa.

Hon och de andra hoppas att skräckkonventet kan bli återkommande i stan. Hela programmet till detta första event finns bland annat på Sara kulturhus sajt.

Artikeln är en del av Megafonen 27/9 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons