Annons
Foto: Pixabay

Taekwondoklubbens svar efter nya anklagelserna: ”Ingen slump att det kommer nu”

NYHETER Soo Shim bemöter de nya anklagelserna som framförts till Skellefteå kommun. "Vi visste att detta var på väg", säger Jonas Lundström, tillförordnad ordförande.

Annons

Taekwondoklubben undervisade gymnasieelever i specialidrott förut, på uppdrag av Skellefteå kommun, men det avbröts efter larm om kränkningar mot elever. Soo Shim har vänt sig starkt mot detta och kritiserat hur ärendet har skötts.

Nu riktas fler anklagelser mot föreningen. I ett brev till fritidsnämnden, undertecknat av 87 personer, beskrivs en miljö med bland annat tystnadskultur, maktmissbruk och övergrepp.

Jonas Lundström, tillförordnad ordförande i föreningen, menar att klubben vetat om att detta var på gång. Han säger sig veta vilka som ligger bakom skrivelsen och har redan tagit kontakt med fritidsnämnden.

– Det är ingen slump att det här kommer nu, dagen innan vi har vårt möte med nämnden, säger han.

Annons

Som svar på våra frågor hänvisar han till ett mejl, som skickades till ordförande Marie Bergslycka (V) redan den 4 augusti. I det skriver Jonas Lundström att klubben tidigare blivit utsatt för samma sak, en smutskastningskampanj som han menar att en konkurrerande förening legat bakom.

“De jagade runt efter gamla medlemmar till oss från tiden för tio-femton år sedan för att samla ihop anklagelser. Efter att ha fått tag i en handfull av dem så skickade de samtidigt in allihopa till Riksidrottsförbundet, och låtsades som att de var oberoende av varandra”, skriver han i mejlet.

Efter anmälningarna, som resulterade i att Idrottsombudsmannen ålade Soo Shim att genomföra ett omfattande förändringsarbete i sin verksamhet och i sitt ledarskap, valde klubben att inte driva frågan om smutskastningskampanjen vidare.

”Vi ville inte göra en större grej av det eftersom det riskerar att smutskasta sporten i allmänhet och för dem som inte är insatta är det svårt att veta hur det hela ska bedömas”, skriver Jonas Lundström.

Annons

Han menar nu att det tidigare angreppet gjort stor skada. Att gymnasieskolans beslut om att bryta samarbetet med Soo Shim var en följd av det här.

“Varför vi inte tog upp det här på en gång är för att vi visste mycket väl hur det skulle framstå. Det skulle tolkas som att vi försökte skylla ifrån oss. Därför bestämde vi oss för att möta alla krav precis som att inget annat har hänt. Vi tänker uppfylla varenda punkt som någon kommunal instans lyfter”, skriver Jonas Lundström.

Nu händer samma sak med det inskickade brevet, hävdar han. Att de blivit utsatta för ännu en smutskastningskampanj.

– Vi visste att detta var på väg och skickade det här mejlet för att informera om läget, säger han.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons