Annons
Brevet, som Megafonen har tagit del av, har skickats till fritidsnämnden vid Skellefteå kommun.

Fler anklagelser mot Soo Shim – brev undertecknat av 87 personer skickat till Skellefteå kommun

NYHETER Nu riktas fler anklagelser mot taekwondoklubben Soo Shim. I ett brev hävdar 87 personer att det förekommit alltifrån vikthets till övergrepp under deras tid med föreningen.

Annons

“En förening som gömt sig bakom medaljer och resultat år efter år”. Så beskrivs Soo Shim i ett brev till fritidsnämnden, undertecknat av 87 personer. Alla är tidigare aktiva i föreningen; antingen som utövare, elitidrottare, föräldrar, tränare eller styrelsemedlemmar, enligt brevet som Megafonen har tagit del av.

“Vissa av oss har även haft andra förtroendeuppdrag samt varit anställda i föreningen”, skriver avsändarna.

De beskriver en förening där barn och unga farit illa, behandlats dåligt och fortfarande gör det. En förening som fortsätter att blunda för problem fastän de uppmärksammats många gånger förut.

Annons

Anklagelserna är de senaste i ledet mot taekwondoklubben, som undervisat gymnasieelever i specialidrott på uppdrag av Skellefteå kommun. Gymnasieskolan avbröt samarbetet i juni efter larm om kränkningar mot elever, vilka Soo Shim har tillbakavisat. Föreningen har också kritiserat hur ärendet har hanterats.

– Hade de lyssnat på alla elever så hade allt det här aldrig hänt, sade Jonas Lundström, tillförordnad ordförande i klubben, i juni.

Efter gymnasieskolan agerade även fritidsnämnden, som krävt att föreningen ska redovisa hur den jobbar för att säkerställa en trygg miljö för utövarna. Det har klubben också gjort, berättar nämndens ordförande Marie Bergslycka (V).

– Det är en del av den pågående processen men vi har fått in en del underlag. Vi har också krävt att de ska komma till vårt möte i arbetsutskottet i morgon och det ska föreningen göra, säger hon.

Marie Bergslycka (V), ordförande i fritidsnämnden vid Skellefteå kommun. Foto: Patrick Degerman

Samma nämnd har nu mottagit brevet från de 87 undertecknarna. Avsändarna skriver att de har egna, individuella erfarenheter från sin tid i föreningen, men att historierna liknar varandra.

Vad som pekas ut

De beskriver en miljö där kritik inte har accepterats. Där den som påtalat ett problem antingen blivit ifrågasatt, uthängd, kallad lögnare eller utfryst. Avsändarna vittnar om tystnadskultur, kränkningar, utnyttjande av personer i beroendeställning, vikthets även för barn, kontrollerande beteende, maktmissbruk och övergrepp.

De berättar i brevet att de försökt slå larm; till klubbens styrelse, till skolan och till kommunen. Att flera anmälningar gjorts till Riksidrottsförbundet men att det inte lett någonvart.

Annons

“Barn och unga far fortfarande illa i denna förening och vi anser att det måste få ett slut nu. Det räcker nu! Inte ett barn till, inte en ungdom till helt enkelt”, fortsätter de i brevet.

Hur ställer sig fritidsnämnden till det som står i brevet?

– Eftersom detta är ett pågående ärende kan jag inte kommentera det i dagsläget, men det här blir såklart en del av det som vi kommer att prata med föreningen om, säger ordförande Marie Bergslycka.

Med tanke på undertecknarnas tidigare roller i föreningen, hur tungt skulle du säga att påståendena väger?

– Det kan jag inte bedöma i dagsläget, fortsätter hon.

Annons

Under mötet på torsdagen ska de föra dialog med föreningen och senare, efter nämndsammanträdet i september, tror Marie Bergslycka att hon kommer att kunna berätta mer. Hon vill inte kommentera innehållet i brevet innan dess.

– Efter vårt sammanträde den 14 september kommer vi att kunna säga vad nästa steg blir, säger Marie Bergslycka.

När de nya anklagelserna presenteras för Jonas Lundström vid Soo Shim så dementerar han dem. Han säger sig veta vilka som ligger bakom skrivelsen.

– Det är ingen slump att det här kommer nu, säger han.

Läs hela svaret här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons