Annons
Tony Söderlund berättar att en smittkälla lokaliserats längre uppströms än tidigare trott. Foto: Jonas Nilsson

Test visar: Smittan är kvar i älven – restriktionerna gäller fortfarande

NYHETER Det finns fortfarande kräftpest i Skellefteälven, visar en analys av SVA. Skellefteå kommun informerar om läget och vad som gäller nu.

Annons

Skellefteå kommuns Tony Söderlund, enhetschef på fritids- och idrottsavdelningen, var hoppfull i augusti förra året. Smittan upptäcktes tidigare i juni och efter en sommar med restriktioner hoppades han att den drabbade flodkräftan skulle kunna börja återplanteras nu under 2023.

– Jag upplever att alla tagit detta på allvar, sade han då.

Än kommer det att dröja. Smittan är kvar i älven, meddelar Skellefteå kommun i dag.

Annons

Smittkälla hittad

Beskedet kommer efter en ny kartläggning. Friska flodkräftor har placerats ut i burar under cirka två månader, för att undersöka vilka som smittas, och sedan skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

Resultatet är dystert och visar att det finns en smittkälla kvar, någonstans uppströms från Renström.

– Smittan finns kvar i Skellefteälven och smittkällan just nu är längre upp i älven än vi tidigare trott. Vi kommer nu, tillsammans med länsstyrelsen och fiskevårdsområdena, fortsätta arbetet med att lokalisera var smittan kommer ifrån, säger Tony Söderlund.

Annons

Restriktioner kvar

Det betyder att restriktionerna fortsatt gäller. Att fiskeutrustning och annat som varit i älven fortfarande behöver desinficeras, så att smittan inte sprids vidare.

Skellefteå kommun har tips för det här, och mer information om reglerna som gäller.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons