Annons
Skellefteälven sedd från Kyrkholmen. Foto: Jonatan Stålhös

Läget med kräftpesten i Skellefteälven: ”Upplever att alla tagit detta på allvar”

NYHETER Fler döda kräftor har hittats, men än så länge verkar smittan vara begränsad till Skellefteälven. Tony Söderlund ger en lägesbild av situationen med kräftpesten.

Annons

Det har gått en tid sedan kräftpesten i Skellefteälven blev ett faktum, smittområdet avgränsades och länsstyrelsen införde förbud.

Spridningen utvärderas löpande sedan dess. Nu efter semestern kommer provfisket att återupptas med förnyad kraft. Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun, berättar att de först tänker undersöka området kring Båtfors kraftstation.

Annons

– Vi har hittat en död kräfta långt ned i Båtforsmagasinet, som var smittad av kräftpest. Längre upp i magasinet hade vi friska kräftor. Vi kommer att provfiska där och i sidovattendragen för att se vad vi hittar.

Än så länge verkar smittan vara begränsad till Skellefteälven. Enstaka döda kräftor har hittats i fler vatten, bland annat i Bureälven och Göksjön, berättar Tony. Dessa har dock testats negativt för kräftpest.

– Jag upplever att alla – både Skelleftebor, besökare och föreningar – tagit detta på allvar och varit måna om att inte sprida smittan vidare.

Annons

Nu gäller det att hålla ut, betonar han, och fortsätta ta situationen på allvar. Inom det smittade området är det fiskeförbud på kräftor. Båtar, fiskeredskap och annat måste också desinfekteras innan det flyttas från Skellefteälven till ett annat sötvattendrag.

Om alla tar sitt ansvar, och det inte finns signalkräfta i älven, hoppas Tony Söderlund att flodkräftan kan börja återplanteras nästa år.

Artikeln är en del av Megafonen 25/8 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons