Annons
Saudiska ungdomar trycks lätt mot samma bransch, säger Hayder Dawood, men han ville inte bli fast. I dag är han en av experterna som bygger upp produktionen på Northvolt. Foto: Jonas Nilsson

Hayder Dawood ville gå sin egen väg – valde batterier i norr istället för olja: ”Det klickade bara”

PORTRÄTT Hans farfar var pionjär i den massiva saudiska oljeindustrin. Långt därifrån, i Skellefteå många år senare, är Hayder Dawood med och driver utvecklingen av hållbar batteriproduktion i norra Sverige.

Annons

29-årige Hayder Dawoods familj har levt nära persiska viken i evigheter, i Saudiarabiens östra provins. Ett område där de flesta livnärde sig som fiskare eller bönder innan de landsomvälvande fynden på slutet av 30-talet. Oljan, som förändrade allt.

Den oljeindustri som staten tillsammans med USA byggt upp är en av de absolut största i dag, och har gjort Saudiarabien till ett rikt land.

– När amerikanerna hittade oljan behövde de arbetskraft och min farfar var en av de första som rekryterades. Han var “sample collector”, en geolog i princip, som undersökte förutsättningarna för borrning, säger Hayder.

Hayders farfar i juli 1962, en pionjär i den saudiska oljeindustrin. Många år senare går hans barnbarn i samma fotspår men på en annan stig. Foto: Privat

Farfar jobbade nära amerikanerna och steg i graderna. Levnadsstandarden likaså. Sett till handel, utveckling och infrastruktur, även framtidstro, är det svårt att överskatta effekten av den bubblande industrin.

Kulturell påverkan

Två generationer senare upplever Hayder att oljan genomsyrar hela det saudiska samhället, och att det påverkar ungas val.

– Vi har en kultur där många trycks in i den branschen. Det påverkade mig som barn, jag minns hur lärarna begränsade våra perspektiv redan på mellanstadiet. “När du tar examen – gå till Aramco”.

Annons

Saudi Aramco är världens största oljebolag, statligt ägt, som ger unga chansen att åka utomlands för att utbilda sig. Efteråt väntar ett jobb på samma bolag, de är kontraktsbundna till det på förhand, och många väljer detta.

– Det är ett drömföretag för många. Min pappa har bekänt att han önskade att någon av oss jobbade där, för du blir säkrad för livet. Dina barns framtid blir säkrad. Det påverkar våra val, säger Hayder.

Jag minns hur lärarna begränsade våra perspektiv redan på mellanstadiet.

Hans sätt att beskriva det för tankarna till en tratt. En bredd av möjligheter, olika karriärbanor, som på olika sätt leder ned samma väg.

– Även om du vill studera medicin så kan du hamna i oljebolagets sjukvårdssystem, för de har utbyte med Johns Hopkins University i USA, exemplifierar han. Industrin påverkar dig och inte tvärtom.

Al Qatif och Saihat, som Hayder kommer ifrån, innan de revolutionerande oljefynden på slutet av 30-talet. Foto: Library of congress, El Catif

Ville någonting annat

Inget av det var för honom. Hayder tänkte inte bli fast. Med en kandidatexamen i industri- och systemteknik i hamn vände han blicken utåt, i hopp om att ta sin masterexamen någon annanstans. Utforska världen lite grann.

Han hade besökt Sverige en gång tidigare då, gått på muséer och träffat nya kompisar, och något lämnade avtryck.

– Det klickade bara. Landet fastnade hos mig, säger Hayder.

Annons

2018 klev han in på Uppsala universitet och masterprogrammet i industriell ledning och innovation. Avgörande för beslutet var att han, som tagit sin kandidatexamen i ett land som Saudiarabien, inte krävdes på några engelskatest. Så är det inte överallt.

– Jag har studerat och kan engelska redan, så jag ville inte behöva traggla allt det igen.

En knapp pandemi senare var han färdig med studierna, men inte redo att släppa äventyret i norr.

Hayder i full mundering inne på Northvolt, nu hemmastadd i Skellefteå. “It’s all coming together”, sammanfattar han glatt på engelska. Foto: Privat

Ny växande industri

“Komsi komsi”, ljöd en annons. Hayder hade några deltidsjobb på företag i Stockholm innan han såg att den växande batterijätten i Norrland sökte folk. Han bestämde sig och tog steget, landade ett vikariat och flyttade upp i juni 2022.

– Jag hade chansen att åka hem till Saudiarabien men ville inte att min historia i Sverige skulle sluta där.

Han fick en lägenhet i centrum samma höst. Med mycket tur, tycker han själv. Inte långt senare är Hayder maintenance program coordinator på Northvolt, en ledare för teamet som bygger upp infrastruktur och rutiner för underhåll i batteriproduktionen.

Jag ville inte att min historia i Sverige skulle sluta där.

Och det finns ingen mall att följa i denna nya, bubblande industri.

– Snabbhet är viktigt här. Northvolt handlar om expansion just nu. Du kan inte vänta, för då tappar du marknadsfördelar, men du måste växa hållbart. Utmaningen är att vara snabb men inte för snabb, säger Hayder.

Annons

Det är sporrande, fascinerande och han gillar det. 29-åringen är nu beredd att bosätta sig i Sverige mer permanent.

En kommer bli två

Det finns en kvinna med i bilden. Hayder skiftar ton och blir märkbart glad när han berättar. De kommer från samma stad och hade en grej på distans medan han pluggade i Uppsala, och hon i USA.

– Men det var inte direkt “officiellt” då. När vi sedan träffades så klickade det direkt. Jag friade, säger han.

Bild från fästmöns besök under sista veckan i april. Foto: Privat

I dag planerar de en framtid ihop. Hayders nu trolovade har gjort överraskningsbesök i Sverige förut, under tiden i Uppsala, och paret tillbringade en tid i Skellefteå tillsammans i våras.

– Det var fortfarande grått och tråkigt väder, men hon älskade staden ändå. Vi gick på bio, hon köpte skor och sådär. Det var en underbar vecka. Hon vill flytta till Sverige för att vara med mig och det känns så fantastiskt.

“It’s all coming together”, sammanfattar han glatt på engelska, och Hayder Dawood känner att han är här för att stanna.

Artikeln är en del av Megafonen 21/6 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons