Annons
Mareike Krause. Foto: Magnus Lindkvist

Mareike Krause kom för att jobba i tio månader – och vill inget annat än att stanna: “Så avslappnat här”

PERSONPORTRÄTT Ett samarbete mellan Volkswagen och Northvolt tog Mareike Krause från Tyskland till Skellefteå. Vid årsskiftet tar hennes projekt här slut – men nu vill hon inget annat än att stanna. “Min upplevelse av Skellefteå har överträffat förväntningarna”, säger hon.

Annons

Jag träffar Mareike på ett café i stan och liksom på många andra ställen är det pyntat inför julen. En julgran, tomtar, adventsstjärnor, ljusslingor och glitter bidrar till att skapa julstämning. Hon utstrålar energi, vilket jag även får bekräftat under intervjun. Det här är en mycket aktiv kvinna som är nyfiken på livet och öppen för nya möjligheter.

– Jag kommer att åka hem till Braunschweig under julen. Vår jultradition skiljer sig inte så mycket från den svenska egentligen. En skillnad är i alla fall att vi inte äter något julbord varken före jul eller under själva julafton. Det blir ofta korv och potatissallad på julafton och kalkon eller gås på juldagen, berättar hon.

Vår jultradition skiljer sig inte så mycket från den svenska egentligen.

Hem för Mareike är alltså Braunschweig i norra Tyskland där hon är uppväxt. Efter en studieförberedande gymnasieutbildning fortsatte hon studera på det tekniska universitet i hemstaden och behövde alltså inte flytta för universitetsstudier. Hon berättar att det i Tyskland är vanligt att studenterna bor hemma även under universitetsutbildningen om det finns ett universitet på hemorten.

Föräldrarna betalar ofta, men det går också att ansöka om lån om föräldrarnas inkomst är låg och studenten till exempel måste flytta till en annan studieort. 

– Det gick bra att bo hemma hos mina föräldrar dessa år. Det är så vanligt att göra det under studietiden så det är ingen som reagerar och då blir det förstås lättare.

Annons

Under ingenjörsutbildningen åkte hon också till Virginia i USA ett år och studerade. Det var möjligt eftersom det tekniska universitetet i Braunschweig hade ett utbyte med motsvarande universitet i Virginia. Hon förklarar att den största skillnaden var att lärarna hade en dialog med studenterna, att det var varierade uppgifter och även hemarbete förutom de större tentamina. I Tyskland satt de bara på föreläsningar och lyssnade på läraren inför tentamen.

– Om vi misslyckades på tentan så var det bara att göra om hela kursen och det var förstås jobbigt eftersom vi inte heller kunde välja när vi skulle göra omtentan.

Det var nära till München där det bland annat fanns ett otroligt kulturutbud.

Efter fem års studier blev hon slutligen klar ingenjör 2006. Hennes första jobb blev på BMW i München. Det var en mycket internationell arbetsplats och kollegorna var från många olika länder som Italien, Frankrike, England och Sydafrika. De var ett ungt team i samma ålder och det var lätt att få nya vänner både genom jobbet och via fritidsintressen. 

– Jag bodde i ett litet hus på landet, men det var nära till München där det bland annat fanns ett otroligt kulturutbud. Sen är jag dessutom intresserad av olika sporter så jag höll även på med ridning, kälkåkning, rodd och vandring.

Började på Volkswagen

Tillbaka i hemstaden igen började hon jobba som ingenjör hos Volkswagen. Nu var det nära till föräldrar, sin syster och övrig släkt och vänner, vilket förstås var en fördel. Däremot så saknade hon sina vänner från München och det enorma utbud som fanns där.

– Det var jobbigt, men idag är det ändå lätt att hålla kontakten via sociala medier och de hälsade också på varandra med jämna mellanrum, så det gick bra.

Annons

2021 så ville Northvolt ha hjälp av Volkswagen att testa maskiner i Sydkorea. Eftersom det var under covidperioden så var det mycket svårt att få visum, men till slut kunde Mareike och sju andra medarbetare resa dit. De fick först sitta i karantän två veckor innan de kunde jobba fem veckor med testningen. Mareike passade även på att resa runt i Sydkorea två veckor till bland annat Seoul, Busan, Daegu och några andra städer.

– Jag reste också till gränsen mot Nordkorea så jag kunde i alla fall titta över gränsen, säger hon med ett leende.

Jag uppskattar verkligen att det är fyra årstider.

Volkswagen samarbete med Northvolt ledde till slut att Mareike och 70-80 kollegor kom från Tyskland och började arbeta i ett projekt på Northvolts fabrik i Skellefteå. En del av de anställda kom redan december 2021, men Mareike kom februari 2022. Vid det här laget har hon fått uppleva alla årstider.

– Jag uppskattar verkligen att det är fyra årstider och just nu ser jag fram emot att åka skidor och skridskor. Det har jag inte gjort sen jag var tonåring.

Läser svenska tidningar

Dessutom har hon lärt känna så många trevliga människor bland annat genom arbetet, sina fritidsintressen och föreningen Expats&Friends vars mål bland annat är att skapa möjligheter för både nya och gamla Skelleftebor att mötas. Förutom svenska och tyska vänner har hon nu vänner från USA, Canada, Trinidad & Tobago och Serbien. Hon är nyfiken på det mesta som är ”typiskt” svenskt och några exempel är att hon ätit lussekatter och firat fettisdagen och våffeldagen.

Min upplevelse av Skellefteå har överträffat förväntningarna.

Tyvärr har hon inte hittat några bra svenskkurser på kvällar eller helger som är anpassade för dem som har ett heltidsjobb, och därför försöker hon lära sig språket själv.

– Jag läser svenska tidningar, ser på svensk TV med svensk undertext och använder olika appar. Sedan ger det väldigt mycket att prata med svenskar i olika situationer – till exempel på gymmet är det många som pratar med mig, säger hon och skrattar.

Annons

I december tar Mareike projekt hos Northvolt slut, men hon hoppas att hon kan bli kvar i Skellefteå ändå, bara hon lyckas hitta ett nytt jobb.

– Ja, jag vill verkligen stanna här. Min upplevelse av Skellefteå har överträffat förväntningarna. Det känns så avslappnat här, människorna är vänliga och det är nära till naturen. Jag tycker mycket om utomhusaktiviteter, säger hon.

Elisabeth Dahlén

Artikeln är en del av Megafonen 8/12 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons