Annons
Hassan Raza. Foto: Elisabet Dahlén

Hassan hade aldrig rest utanför sin hemstad – flyttade till Skellefteå: ”Jobbar hårt för att nå mina mål”

SAMHÄLLE Den 25 september 2021 klev Hassan Raza av tåget i Bastuträsk. Innan dess hade han aldrig varit utanför sin hemstad i Pakistan. ”När jag hittade en masterutbildning om informationssäkerhet i Skellefteå så tvekade jag inte”, säger han.

Annons

Hassan Raza är 26 år och kommer från staden Gujrat i Pakistan. Där bodde han hemma hos föräldrarna och studerade till dataingenjör på universitetet. I Pakistan är det vanligt att universitetsstudenter bor hemma, eftersom föräldrarna bekostar deras utbildning. Det finns inget system med studielån som i Sverige.

– Förutom att studera umgicks jag mest med min storebror. Jag var en blyg hemmakille och min fritid bestod till stor del av att se på dokumentärer och spelfilmer om cybersäkerhet, berättar Hassan och ler.

Hans syskon (en syster och två bröder) var då betydligt mer utåtriktade och till skillnad från Hassan spenderade de en stor del av sin tid utanför hemmet. Föräldrarna försökte övertyga honom att det är viktigt att interagera med omvärlden och öva upp sin sociala kompetens, men eftersom han ändå var relativt nöjd med sitt liv så fanns det ingen drivkraft hos honom att förändra situationen.

Därför blev föräldrarna riktigt förvånade då han berättade att han skulle söka till en masterutbildning i norra Sverige.

Annons

– De förstod inte hur jag skulle klara att resa så långt bort och studera med tanke på att jag var så blyg och en riktig hemmakille. Eftersom min storebror var intresserad av samma utbildning så lyckades de i alla fall övertala mig att vi skulle börja masterprogrammet i Skellefteå samtidigt.

Hassan har hunnit se en hel del av Skellefteå under sin tid här. Foto: Privat

”Otroligt lärorikt”

Förutom att hitta så mycket information om Skellefteå som möjligt började han läsa svenska på distans när han fortfarande var kvar i Gujrat. Hans masterprogram erbjöd en valfri svenskkurs för utlandsstudenter och för Hassans del kändes det självklart att lära sig en del svenska, även om han visste att utbildningsspråket skulle vara engelska.

– Jag har inga problem med engelskan, eftersom det är mitt andra språk. Från fjärde klass har jag haft utbildning på engelska. Det var obligatoriskt på lektionerna, men på rasterna, fritiden och hemma med familjen pratade jag alltid urdu. Här i Skellefteå blir det faktiskt en blandning av urdu, engelska och svenska, eftersom jag har kompisar som kommer från olika länder.

Annons

Det är inte bara på masterprogrammet han möter studenter från olika delar av världen utan också där han bor. På Campus finns det studentboenden med 42 rum i varje byggnad. Rummen är små, dvs 9 ½ kvadratmeter, men det finns stora gemensamhetsutrymmen där det är möjligt att träffas. För närvarande bor det studenter från bland annat Pakistan, Indien, Nepal, Irak, Iran, Palestina, Nigeria, Tyskland, Spanien, USA och Sverige i lägenheterna.

– Det är otroligt lärorikt att möta människor från andra kulturer. När det gäller de svenska studenterna så är det oftast jag som måste ta det första initiativet till kontakt, men sen när vi lärt känna varandra mer så är de mycket hjälpsamma och vänliga. De har till exempel hjälpt mig mycket med det svenska språket, säger Hassan.

Foto: Privat

Aktivt liv

I jämförelse med när han bodde hemma i Pakistan lever han nu ett betydligt mer utåtriktat och aktivt liv. När det gäller sporter är det huvudsakligen att spela cricket och att gå på gym som gäller, men han har också provat på längdåkning och gått kurser i argentinsk tango. När han har tid brukar han också delta i aktiviteter som studentförening på Campus och föreningen Expats & Friends ordnar.

– Jag och kompisarna går också på pubar i stan och på Rustique. Det skulle vara roligt om det fanns mer nattklubbar i Skellefteå, men det kanske kommer nu när stan växer, säger Hassan.

Annons

Han är öppen för att stanna i Skellefteå och en av anledningarna är att Sverige ligger långt före Pakistan när det gäller kunskap inom cybersäkerhet, även om kunskapsgapet mellan länderna har minskat med tiden.

– Jag vill skapa en bra framtid och jobbar hårt för att nå mina mål. Mina föräldrar hjälper mig och mina syskon ekonomiskt så vi kan klara av vår försörjning under studietiden. Sen har jag även jobbat extra i perioder för att få lite guldkant på tillvaron, förklarar Hassan.

Foto: Privat

Trivs i Skellefteå

Han trivs verkligen i Skellefteå med både studier och livet utanför. Vissa perioder är utbildningen mer krävande och då blir det mindre av aktiviteter och nöjen. Kurserna är till största delen teoretiska, men en del laborationer förekommer också. Dessutom anser han att lärarna är enormt kunniga och han har lärt sig mycket under utbildningstiden.

Just nu gör han praktik hos programvaruföretaget Nuiteq som också ligger på Campus. Där arbetar han med testning av mjukvara och det känns bra för honom att få prova på yrkeslivet.

– Jag hade kontakt med Nuiteqs VD Harry van der Veen redan innan jag kom till Skellefteå via en Facebookgrupp och han berättade bland annat om olika jobbmöjligheter. Förhoppningsvis blir jag klar med min utbildning till sommaren och är nu nära att få jobba med min stora passion. Det känns som ett otroligt viktigt arbete att hjälpa företag med cybersäkerhet, säger Hassan.

Elisabet Dahlén

Artikeln är en del av Megafonen 23/3 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons