Annons
Carlos León kommer från Barranquilla i Colombia och har även bott i Amsterdam och Barcelona innan flytten gick till Skellefteå. Det bästa med nya hemstaden är att det inte är lika trångt som i Amsterdam. "Och att det faktiskt är äkta vintrar är otroligt. Förra helgen flög jag efter en skoter över ett fruset Burträsk – det var ett speciellt ögonblick", säger han.

Carlos har rullat in i Skellefteå – kör enhjuling och flyger skärmflyg: ”Jag har inget emot att sticka ut”

PORTRÄTT Trots att han är ett nytt ansikte i Skellefteå har Carlos León från Colombia redan börjat bli något av en profil – på grund av sin eldrivna enhjuling. ”En äldre kvinna började gapskratta för hon tyckte att det såg så roligt ut”, säger han.

Annons

Det var i november förra året som Carlos León flyttade till Skellefteå tillsammans med flickvännen Emelie Rydh. Hon är uppvuxen här och har bott utomlands några år.

Hon och Carlos träffades och blev ett par när de bodde i Amsterdam. Innan flyttlasset gick till Skellefteå bodde de även i Barcelona en period, vilket var en bra miljö för Carlos som är aktiv utövare av skärm- och hängflygning.

Annons

– I Amsterdam och hela Nederländerna är det helt platt, så då fick jag åka iväg till andra länder för att flyga. Men bara en timmes bilkörning från Barcelona ligger ett bergsområde som är det bästa stället i Spanien för skärmflygning. Då kunde jag dra iväg varje helg och flyga, det var underbart, säger Carlos.

Skärmflygning är ett av Carlos Leóns största intressen. Foto: Privat

Men förutom härlig värme och fina flygmöjligheter lämnade livet i Barcelona mycket att önska. De har båda blivit bestulna vid olika tillfällen och levnadsstandarden är inte lika hög som de vant sig vid i Amsterdam.

– Vi vill bilda familj och kände båda två att Barcelona inte var en miljö som vi ville att våra barn ska växa upp i, säger Carlos och fortsätter:

– Så jag föreslog att vi skulle flytta till Skellefteå och det var Emelie bara glad för.

Carlos León och  flickvännen Emelie Rydh har nyligen flyttat till Skellefteå. Foto: Privat

Nu har de varit här sedan strax innan årsskiftet. Även om det är en annan temperatur än i Barcelona så trivs Carlos mycket bra med livet i Skellefteå.

– Så här långt är det jättetrevligt! Jag är själv uppvuxen i en mindre stad nära havet i Colombia och föredrar småstadstempot. Har också bott i storstäder som Bogotá men där är folk så stressade och har alltid bråttom. Jag har aldrig känt mig hemma med det.

Jag har kört till Skelleftehamn och tillbaka också. Jag är faktiskt överraskad av hur bra batteriet hanterar kyla.

Så var det enhjulingen. När han köpte den var det främst tänkt att vara ett hjälpmedel vid skärmflygning. Eftersom man kör bil uppför berget och flyger ner behöver man kunna ta sig tillbaka till bilen på ett smidigt sätt.

Carlos León lärde sig att balansera på enhjulingen under en smärtsam eftermiddag. Sedan tog det några veckor innan han kände sig helt bekväm med att framföra den. Foto: Jonatan Stålhös

– En vän tipsade om en sån här och jag tyckte att det lät så dumt. Sen såg jag en video på Youtube och tyckte också att det såg dumt ut, säger han och skrattar.

– Men den är väldigt praktisk. Den är så pass liten att jag kan gömma undan den i något buskage vid landningsplatsen på förhand. Så är det bara att rulla tillbaka när jag flugit färdigt.

Annons

I Barcelona slutade han att åka tunnelbana och buss och körde bara enhjulingen vart han än skulle. Nu i Skellefteå används den främst till arbetspendling men också längre turer där han lär känna sin nya hemstad.

En dag körde han från Moröhöjden upp till Vitberget, vidare till landskyrkan, över Lejonströmsbron och tillbaka hem på södra sidan av älven.

– Jag har kört till Skelleftehamn och tillbaka också. Jag är faktiskt överraskad av hur bra batteriet hanterar kyla, säger Carlos.

Carlos testade hastigheten på den elektriska enhjulingen en gång på en öde gata i Barcelona och kom då upp i dryga 50 kilometer i timmen. Men till vardags kör han omkring 25 km/h. ”När jag passerar andra människor håller jag alltid avstånd och saktar ner”, understryker han.

Han säger att han får en del blickar av förbipasserande och förtjusta utrop från barn. Han märker också tydligt vilka som egentligen vill titta, men som anstränger sig för att inte vända på huvudet när han rullar förbi.

– Det är ganska kul att se! Jag har inget emot att sticka ut så det gör mig inget, säger Carlos.

Artikeln är en del av Megafonen 24/3 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons