Annons
Synpunkter kan lämnas fram till den 1 september. Foto: Arkivbild

Torget ska byggas om: Kommunen ber Skellefteborna om inspiration

NYHETER Det finns planer på att bygga om Guldtorget i centrum och nu har invånarna chansen att tycka till om utformningen.

Annons

Vad är bra med torget i dag, vad saknas och vad kan få fler att vilja vistas där? Hur ska Guldtorget kännas? Ett förslag för ombyggnaden har tagits fram och nu har invånarna chansen att säga sitt.

Gestaltningsprogrammet finns i sin helhet här. Kortfattat vill Skellefteå kommun skapa ett tryggt och bättre belyst torg, med fler vårblommande träd, och en tydligare öppning mot Kanalgatan.

Annons

Både öppet och enskilt

En av dem som har jobbat med programmet är Enar Nordvik, bygglovschef i Skellefteå. Torgytan är stor och de har tankar om att dela upp den mindre och tydliga delar, med varierande karaktär av lugn och liv.

– Torget ska erbjuda zoner där man kan välja att visa upp sig, vara vid sidan av och titta på, och platser där man kan vara i fred utan att bli iakttagen. Granitmurarna som står mot norr fungerar lite som barriärer idag och kan med fördel öppnas upp, i alla fall delvis, säger Enar Nordvik på kommunens sajt.

Annons

Så hur tycker du att Guldtorget ska se ut i framtiden? Invånare kan lämna synpunkter här, fram till den 1 september.

– Äntligen är vi i startgroparna för att göra om torget, säger bygg- och miljönämndens ordförande Felicia Lundmark (S) på hemsidan.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons