Annons
Bild tagen på tisdagsmorgonen. Foto: Läsarbild

Branden på Rönnskärsverken: Stor insats på tisdagen – restriktion om dricksvattnet på två orter är hävd

NYHETER En kraftig brand rasade på Rönnskärsverken under tisdagen. Räddningstjänsten var på plats under hela dagen och är kvar även på onsdagen. En uppmaning om att spara på vattnet har gått ut till boende i Skelleftehamn och Ursviken.

Annons

På tisdagsmorgonen bolmade svart rök i en stor pelare från industriområdet i Skelleftehamn. En kraftig brand har rasat i elektrolysverket på Rönnskärsverken i natt. SOS larmades klockan 02.24 och taket till byggnaden har rasat in.

Räddningstjänsten har kallat in ett stort antal enheter. Förstärkning har kommit från långt och nära ifrån, och ett 20-tal ska nu vara på plats.

– Vi jobbar med att förhindra spridning till andra byggnader, säger inre befälet på RC Nord, strax efter klockan 08.00.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats under natten. Alla boende i närområdet har uppmanats gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Krisledning aktiverad

Skellefteå kommuns krisledning är aktiverad och följer utvecklingen noggrant. Kommunen bedömer att skolor och förskolor kan hålla öppet, men meddelar att man förbereder för att kunna skicka hem barn tidigare om vinden vänder och röken går in mot samhället.

– Just nu blåser röken ut över havet, men enligt SMHI beräknas vinden vända in mot samhället under tidig eftermiddag, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har skickat helikoptrar för att vattenbomba branden under förmiddagen. Räddningstjänsten tror att deras arbete kommer att fortsätta hela dagen.

– Den prognos vi har är att vi kommer att vara kvar till middagstid, uppger RC Nord.

Produktionen stoppad

Skadorna på elektrolysverket innebär ett hårt slag för Boliden och produktionen på Rönnskärsverken har stoppats helt. Tisdagens händelse kan påverka verksamheten under lång tid framåt.

– Elektrolysverket betraktar vi som nedbrunnet. Produktionen på hela anläggningen är stoppad tills vidare, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, till SVT.

Än så länge ska branden ha stoppats från att sprida sig till andra byggnader.

Sjunkande vattennivå

Vattennivån i Skelleftehamns vattentorn sjunker, till följd av det omfattande släckningsarbetet. För att undvika vattenbrist uppmanar Skellefteå kommun alla som är anslutna dit att spara på dricksvattnet.

Räddningstjänstens enheter avlöser varandra löpande och prognosen för insatsen är oförändrad, uppger SOS Alarm. Ingen person ska ha skadats allvarligt i samband med branden.

– Ingen har behövt avföras i ambulans, säger SOS-operatören.

Annons

• Uppdatering, 13.40:

VMA:t till boende i området har hävts. Caroline Thorén, pressansvarig på Skellefteå kommun, berättar att rökutvecklingen har avtagit nu.

– Än så länge har vinden inte vänt. Den borde göra det vid två-tre-tiden men i nuläget bedöms det inte innebära någon större risk, säger Caroline Thorén.

Hon har nära kontakt med räddningstjänsten och beskriver läget på industriområdet som kritiskt men stabilt. Branden ska ha begränsats till elektrolysverket och inte fått fäste i annat.

Skolan och dricksvattnet

Eftersom rökspridningen minskat bedöms också skolor och förskolor kunna fortsätta ha öppet, berättar Caroline Thorén.

– Men vi följer utvecklingen och vidtar åtgärder därefter. Både skolverksamheten och socialkontoret har gått upp i stabsläge, säger hon.

Vattennivån i Skelleftehamns vattentorn har slutat sjunka, räddningstjänsten pumpar släckvatten från havet nu, men uppmaningen om att vara sparsam med dricksvattnet gäller fram till lunch i morgon onsdag, meddelar Skellefteå kommun.

• Uppdatering, 16.30:

Räddningstjänsten jobbar fortfarande på platsen och kommer att bli kvar. Läget ska inte ha förvärrats men insatsen pågår ännu för fullt.

– Jag såg just en helikopter svänga in och vattenbomba, berättar Caroline Thorén.

Annons

Sent ikväll bedöms arbetet kunna trappas ned. Man kommer att hålla bevakning och göra eftersläckningar vid elektrolysverket även under natten till onsdag.

• Uppdatering, onsdag 10.20:

På onsdagen är räddningstjänsten fortfarande kvar bland brandresterna. De lär hålla koll på platsen under flera dagar, berättar Skellefteå kommuns Caroline Thorén efter att avstämningsmöte på morgonen.

– Det pyr fortfarande och de vill vara säkra på att det inte blossar upp nya bränder.

Kommunens krisledning håller på att avvecklas och skolor, förskolor och boenden ska kunna bedriva verksamhet som vanlig i dag.

Restriktion om vattnet

Nu uppmanas alla i Skelleftehamn och Ursviken som har kommunalt vatten att spara på dricksvattnet, då en läcka befaras ha uppstått på ledningsnätet någonstans.

– Under släckningsarbetet ökade trycket i ledningarna och det kan ha fått en läcka att uppstå, förklarar Caroline Thorén.

Restriktionen gäller tills vidare. Normal hushållsförbrukning går bra, men boende i området bör vänta med att fylla badtunnor och pooler, vattna gräsmattor, tvätta bilar och liknande.

– Vi har ett nytt möte med VA under dagen och efter det vet vi förhoppningsvis mer.

• Uppdatering, onsdag 12.50:

Vattennivån i vattentornet i Skelleftehamn har inte återhämtat sig – men inte på grund av en läcka, visar det sig. Istället är det påfyllnaden av fjärrvärmesystemet som hindrat nivån från att komma upp i normal nivå.

Nu är påfyllnaden avslutad och nivån i vattentornet stiger igen, meddelar Skellefteå kommun, men det lär dröja till efter helgen innan nivån är återställd.

Uppmaningen till boende i Skelleftehamn och Ursviken gäller fram till dess.

• Uppdatering, måndag 19 juni:

Nu har restriktionen hävts. Dricksvattnet i Skelleftehamn och Ursviken kan användas som vanligt igen, meddelar Skellefteå kommun på morgonen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons