Annons
I helgen förstördes dels en ladugårdsbyggnad utanför Boliden. Foto: Räddningstjänsten

Flera kraftiga bränder i helgen: Två byggnader förstörda – VMA gick ut efter industribrand • Risk utfärdad

NYHETER Ett fritidshus och en ladugård brann ned under helgen. En annan brand rasade på ett industriområde. Gräsbrandsrisken är fortsatt hög och SMHI uppmanar till försiktighet vid eldning.

Annons

Räddningstjänsten har fått jobba i helgen, efter larm om flera kraftiga bränder. Under lördagen började elektronikskrot att brinna på en industritomt i Skelleftehamn. Insatsen blev långvarig, SOS larmades på eftermiddagen och räddningstjänsten skulle bli kvar på platsen ända till på kvällen.

Svart, bolmande rök syntes då på långt håll. Vid halv sju-tiden gick räddningstjänsten ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, och varnade för röken. När de senare fick kontroll på läget kunder varningen dras tillbaka.

Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

Annons

Byggnader förstörda

På söndagen rasade nya bränder. Två byggnader utanför Skellefteå har förstörts, ett mindre fritidshus utanför Storkågeträsk och en ladugårdsbyggnad söder om Boliden.

Räddningstjänsten larmades till fritidshuset vid lunchtid. Brandförloppet var kraftigt och huset kunde inte räddas, istället fick de fokusera på att stoppa spridning till den omkringliggande terrängen, vilket de lyckades med.

Det är oklart hur branden startade. Polisen kommer att utreda det och har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men har ingen misstänkt i ärendet.

Annons

Vid halv tre-tiden blev det dags igen. När räddningstjänsten kom fram till ladugården utanför Boliden var byggnaden övertänd. Branden ska ha startat i gräset intill, spridit sig till ladugården och fått fäste.

Det fanns inte mycket för räddningstjänsten att göra annat än att låta den brinna ned under kontrollerade former. Inga djur ska ha befunnit sig i byggnaden.

Även här finns det inte heller några uppgifter om personskador.

Annons

SMHI: Stor brandrisk

Sedan värmens intåg förra veckan har meteorologerna på SMHI höjt ett varningens finger. Gräsbränder sprids lätt i det torra fjolårsgräset nu, i torsdags utbröt också en större gräsbrand i Skråmträsk.

Gräsbrandsrisken är fortsatt hög i stora delar av Sverige, flaggar SMHI på måndagen. Risken är stor eller mycket stor mellan klockan 09.00 och 19.00 i dag. För att undvika fler bränder är det därför viktigt att iaktta stor försiktighet vid eldning.

Området som berörs på måndagen. Foto: Skärmdump från SMHI
Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons