Annons
Cecilia Edström, marknadschef på skellefteföretag och extraknäckande frilansskribent på Megafonen.

Cecilia Edström: ”Bubbelhoppning – bra för våra världsbilder”

KRÖNIKA Cecilia Edström om att träffa imamer och präster, konstnärer och aktivister, knarklangare och prostituerade, människor från välbärgade och marginaliserade områden, hemlösa och miljonärer.

Annons

En kassör råkar av misstag lämna tillbaka för lite växel till två olika människor. Den ena antar att människor generellt har goda avsikter och den andra antar att människor är ute efter att lura hen. Att, och hur, responsen skiljer mellan dessa två kan en enkelt räkna ut. Den första tycker inte att det är så farligt medan den andra rasar.

Hur hade du reagerat? Antagligen utifrån din rådande världsbild. Men vilken är den? Kanske har du full koll, kanske inte. Jag har ingen aning om hur många som reflekterar över sin världsbild men är det inte väldigt intressant så säg?! Tänk alla livserfarenheter som påverkar hur en ser på livet och världen, hur bakgrunden spelar in, närmsta familjens världsbild ska också in, och allt en läser, ser och lyssnar på, och relationer med andra människor.

Annons

Den sista är intressant och jag vill gärna stanna till vid den. För ringar jag in mina relationer, människor i min ”bubbla”, så är det inte bara homogent utan fruktansvärt superhomogent.

Alla är i ungefär samma ålder, kommer från Sverige och till och med samma landsände, har liknande bakgrund osv. Min världsbild skulle definitivt kunna breddas. Kanske är det på grund det jag känner mig väldigt nyfiken på den senaste snackisen – ”bubbelhoppning” – en metod som utvecklats på Handelshögskolan i Stockholm med syftet att ta in nya perspektiv. Den går helt enkelt ut på att reflektera över sin egen bubbla och identitet för att sedan ta sats och hoppa ur den egna bubblan och in i en annan.

Annons

Hittills har eleverna på handels träffat imamer och präster, konstnärer och aktivister, knarklangare och prostituerade, människor från välbärgade och marginaliserade förorter, hemlösa och miljonärer. Så lärorikt och intressant! Och givande för ens egen världsbild, för förståelse och för att förebygga polarisering.

Jag tror mycket på att försöka förstå sin egen världsbild och vad som har påverkat och påverkar den. När jag googlade runt för att få veta mer om hur, ramlade jag över ett nytt ord, metakognition. I nationalencyklopedin beskrivs det som ”medvetenhet om, eller förståelse av, den kunskap man har”. Jag läser vidare att det är de tankeprocesser som handlar om ens egna tankeprocesser. Otroligt meta (förlåt).

Annons

Hur som helst, med hjälp av ett metakognitivt perspektiv under en tid, genom att lyckas observera sig själv och sina tankar, kan en förstå sin egen världsbild bättre. För ska en förändra sin bild måste den såklart upp i ljuset och identifierats först. Genvägar, exempelvis tester på nätet finns också. Hur vetenskapliga de är har jag ingen aning om, men nog ger det en del tycker jag. Kul är det också!

Och apropå att hoppa mellan bubblor, borde det inte startas en ny organisation i stan? ”Skellefteå Bubbelhoppning” – för alla i kommunen som vill delta. Helt opartiskt tycker jag att det vore ett kanonkoncept.

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människors beteende som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »
Läs fler krönikor av Cecilia här »

Artikeln är en del av Megafonen 27/4 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons