Annons
Foto: Pressbild

Lägsta lärarbehörigheten på länge i kommunen: ”Bristen är allvarlig”

NYHETER Lärarbehörigheten inom grundskolan i Skellefteå kommun är den lägsta sedan 2014. Det skriver Sveriges Lärare med hänvisning till statistik från Skolverket.

Annons

I oktober ska 75 procent av grundskolelärarna i Skellefteå kommun ha haft lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. En minskning med tre procent från året innan, enligt data från Skolverket.

Noteringen är den lägsta sedan 2014 vilket bekymrar fackförbundet Sveriges Lärare.

– Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvalitén på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressutskick.

Annons

Även i länet och riket

Jämfört med året innan har lärarbehörigheten även sjunkit något i riket som helhet så Skellefteå följer samma trend.

I Västerbotten har behörigheten minskat med minst en procent i 7 av 15 kommuner. Störst nedgångar syns i Bjurholm (-11,5 procent) och Malå (-7,3 procent).

– Läraryrket måste bli mer attraktivt, säger Johanna Jaara Åstrand som förordar stora satsningar på lön och arbetsmiljö.

Annons

Kommunen topp 60

Trots minskningen i Skellefteå placerar sig kommunen relativt högt i lärarbehörighet jämfört med många andra. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Skellefteå på plats 56. Vadstena ska ha högst behörighet (93 procent) och Ragunda den lägsta (40 procent).

Av de 15 kommunerna i Västerbotten kommer Skellefteå på sjätte plats efter Vännäs, Nordmaling, Umeå, Robertsfors och Sorsele. Mer om läget i länet i tabellen nedan.

Ännu längre ned hittar du även hur behörigheten ser ut på olika skolor i kommunen.

Lärarbehörighet i Västerbottens kommuner

Tabellen rankar länets kommuner och visar förändring från föregående läsår. Klicka på bilden för att göra den större.

Källa: Sveriges Lärare

Lärarbehörighet på Skellefteås grundskolor

Tabellen rankar kommunens skolor och visar förändring från föregående läsår. Klicka på bilden för att göra den större.

Källa: Sveriges Lärare

Annons
Annons
Annons
Annons