Annons
Lina Lindén är glad för förtroendet att driva handelsträdgården vidare. Hon har en bakgrund som ingenjör men har alltid haft gröna fingrar, Lina är också deltidsbonde i byn. Foto: Jonas Nilsson

Burmans tackar för sig efter 45 år – överräcker verksamheten till nya händer: ”Det känns bra”

NYHETER Anders och Monica Burman gör nu sin sista säsong på Burmans Handelsträdgård i Tjärn. De har sålt verksamheten till Lina Lindén som är omsadlad ingenjör. “Jag känner ett helt annat lugn när jag är här”, säger hon.

Annons

Vårsolen ligger på och i växthusen blir det tryckande varmt. Knoppande sommarblommor och grödor bildar långa rader och sprider ett aromatiskt lugn. Det är några dagar innan handelsträdgården öppnar och en intensiv period för dem som sköter den.

– Det jobb vi gör mellan mars och midsommar ger oss vår årsinkomst ungefär. Vi jobbar 80-timmars veckor då, om det ens räcker, säger Anders Burman.

Verksamheten grundades 1978, så det här blir 45:e året för honom och Monica. Och deras sista. Monica har hunnit fylla 67 och snart även Anders, så de känner att det får vara bra nu. Efter midsommar kommer paret att gå i pension.

Anders och Monica känner att det är dags nu. Beslutet att sälja har vuxit fram och de ser fram emot att själva få styra över sin tid. Foto: Jonas Nilsson

– Det är efter flera års funderingar. Vi hade en handelsträdgård i Innervik som vi också sålde för två år sedan, som en del i att trappa ned, säger de.

Tuffare klimat

Genom åren har de sett hur branschen förändrats. Konkurrensmässigt har det blivit tuffare, inte minst för små handelsträdgårdar, berättar de. På samma sätt som för små blomsteraffärer.

– Förut fanns det blomsterhandlare i varje litet samhälle men nu är nästan inga kvar, säger Anders.

Annons

Här i Tjärn har de ändå vissa fördelar över andra. Transporterna har blivit dyrare men för Burmans, som nästan endast köper in frön och sticklingar, rymmer varje transport helt andra volymer än de med “färdiga” växter. Med färre transporter blir också klimatpåverkan mindre.

– Det är också bra med höga elpriser, säger Anders glatt, men utan att skämta.

– För hur dyrt det än blir för oss så är det dyrare för konkurrenterna i Skåne, Danmark, Holland och Tyskland.

Arbetsmiljön är en del av vad som har hållit arbetet så roligt för Monica och Anders, att få se plantorna växa. Det och alla människomöten. Foto: Jonas Nilsson
Anders tycker att mycket har blivit tuffare i branschen, ändå har de velat fortsätta med just det här. Foto: Jonas Nilsson

Människomöten

Gårdsförsäljningen kom igång långt efter starten 1978. Förut var det inne i Skellefteå som de träffade alla, paret bedrev torghandel i 27 år. Visst är det praktiskt att ha allt på ett ställe men båda uppskattade den tiden.

– Det var alltid trevligt att träffa folk, säger Anders och Monica håller med.

– Många av stammisarna från den tiden har följt med och börjat komma hit istället. Nu är några av dem borta men.

Annons

Alla människomöten är en del av vad som har hållit jobbet så roligt för dem. Det och själva arbetsmiljön, att få gå längs rader av spirande blomster och se plantorna växa.

– Det här är en trevlig värld att vara i, säger Monica.

Eldsjäl tar över

Hon är inte ensam om att tycka så. Det gör också Lina Lindén. Hon bor granne med paret Burmans med landsbygdsmått mätt, husgaveln går att urskilja från den intilliggande handelsträdgården, och det är hon som nu tagit över verksamheten.

– Jag som kommer från en helt annan värld kan intyga det Monica säger. Jag känner ett helt annat lugn när jag är här, även om det är stressigt ibland, säger hon.

Perioden mellan mars och midsommar är den mest intensiva på handelsträdgården, men Lina upplever ändå ett helt annat lugn här. Foto: Jonas Nilsson
Anders och Monica vände sig till henne direkt och känner sig trygga i att Lina kommer att sköta verksamheten väldigt bra. Foto: Jonas Nilsson

Lina är omsadlad el- och automationsingenjör och har jobbat i processindustrin fram tills nu. Hon har alltid haft gröna fingrar och ville göra någonting nytt. Lina och hennes man är också deltidsbönder i byn.

Burmans utannonserade aldrig sin handelsträdgård utan vände sig till henne direkt.

– Jag har alltid odlat och tycker om växter. De planterade tanken hos mig och den tanken växte, berättar hon.

Annons

Familjen flyttade till Tjärn från Anderstorp häromåret efter att ha renoverat huset för året runt-boende. Både Lina och paret Burmans ser närheten till handelsträdgården som en förutsättning för att driva den väl.

– Man kan behöva hoppa in snabbt eftersom väder och vind påverkar så mycket, säger Lina.

Hon känner att hon hittat sin nya plats här. Lina är glad för förtroendet att driva handelsträdgården vidare.

– Det här ihop med vårt jordbruk tror jag kan bli väldigt bra. Jag jobbar även med textil på fritiden och hoppas få mer tid för det, berättar hon.

Lina jobbar med textil på fritiden och har ett litet jordbruk på sidan av, som hon också hoppas få mer tid för. Foto: Jonas Nilsson

Mer tid för annat

Företaget heter nu Handelsträdgården i Tjärn men Lina behåller “Burmans” i loggan, så att stammisarna förstår att allting finns kvar. Förutom Anders och Monica då. De stannar kvar denna sista säsong för att underlätta övergången.

Paret gillar sportfiske, har sommarstuga i Boliden och tycker om att resa, men arbetet har låst dem från att sticka iväg hur som helst. Inte olikt ett jordbruk. Nu blir det snart skillnad på det.

– Det känns bra, lite vemodigt men ändå. Nu kommer vi att få styra över vår egen tid, säger Anders.

Efter denna sista säsong väntar pensionen. Handelsträdgården finns alltid kvar om Monica och Anders vill komma på besök. Foto: Jonas Nilsson
Lina tror att de kan nästan få svårt att hålla sig härifrån. Foto: Jonas Nilsson

De känner sig trygga med Lina och kan alltid komma och hälsa på.

– Man får se om ni klarar att hålla er härifrån. Jag tror säkert att Anders kan komma smygande någon morgon för att se att jag sköter mig, skrattar hon.

Handelsträdgården öppnade för säsongen i fredags den 21 april.

Artikeln är en del av Megafonen 27/4 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons