Annons
Henrik Bolin, avdelningschef grundskola vid Skellefteå kommun. Foto: Patrick Degerman / Google

Undervisning även på engelska till Floraskolan: Vill främja inflyttning

NYHETER För att underlätta inflyttning till Skellefteå ska Floraskolan börja erbjuda grundskoleutbildning som delvis undervisas på engelska.

Annons

I dag är det endast Internationella engelska skolan, IES, som erbjuder undervisning på engelska och enligt Skellefteå kommun har de snart nått maxkapacitet i antal elever.

Därför kommer möjligheten även att ges på Floraskolan, kanske redan till hösten 2023.

– Det känns jätteroligt att vi snart kommer få välkomna internationella elever till Floraskolan. Det här är positivt både för eleverna och för personalen med tanke på lärdomarna och utbytet som det kommer medföra, säger rektor Nicklas Brorsson i ett pressmeddelande.

Annons

Skellefteå kommun gör detta för att underlätta övergången för engelsktalande inflyttare. I takt med samhällsomvandlingen och en växande efterfrågan på specialistkompetens väntas allt fler flytta hit.

Henrik Bolin, avdelningschef grundskola, ser också detta som en viktig pusselbit i kommunens samarbete med näringslivet.

– Erbjudandet av engelskspråkig undervisning har kommit att bli allt viktigare i processen att främja en växande internationell arbetsmarknad. Vid dialoger mellan kommunen och näringslivet har vi sett att det i vissa fall kan vara helt avgörande för att framtida medarbetare ska välja att etablera sig här, säger han.

Annons

Läroplanen ska fortfarande följas. Uppemot hälften av undervisningen kan ges på engelska men enligt Skellefteå kommun ska det huvudsakligen bli svenska som används.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons