Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pexels / Region Västerbotten

Rekommendationen om munskydd i vården tas bort – kan införas igen

NYHETER Nu behöver munskydd inte längre användas vid besök i vården. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Rekommendationen upphör nu den 6 mars. Region Västerbotten tycker inte att den behövs längre, spridningen av luftvägsvirus har minskat och vaccinationstäckningen är hög i länet.

– Vi har en hög vaccinationstäckning bland de som riskerar att bli allvarligt sjuka och vi tror att de värsta topparna för luftvägsvirussäsongen är bakom oss. Därför gör vi bedömningen att det är dags att ta bort rekommendationen, berättar Tamara Matti, hygienläkare i Västerbotten, i pressmeddelandet.

Annons

Följer utvecklingen

För patienter innebär det att munskydd inte längre behövs i väntrum eller vid kontakt med vårdpersonal. Vårdpersonalen behöver inte heller använda munskydd vid möten med patienter.

– Vi följer smittspridningen noggrant tillsammans med smittskyddsenheten. Vi vet att läget kan förändras snabbt och vi behöver ha beredskap att snabbt kunna återinföra rutinen med munskydd om det behövs, säger Tamara Matti.

Annons

Munskydd kan fortsatt vara aktuellt på enheter med patienter som har en hög risk att bli allvarligt sjuka om de blir smittade av luftvägsvirus eller i samband med misstänkt eller bekräftad smittspridning.

Vid besök i vården är det fortfarande viktigt att undvika trängsel, ha god handhygien och att stanna hemma när man känner sig sjuk.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons