Annons
Sara Keisu-Lundh, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Pressbild

Insamlingen av grovavfall: Även de som fått klara sig utan inkluderas i nytt system – behöver föranmälas

NYHETER Nästa år ges alla i Skellefteå kommun möjlighet att få sitt grovavfall hämtat, men då måste det anmälas i förväg.

Annons

I dag finns inget anmälningskrav men insamlingen görs bara i kommunens ytterområden. Boende i Skellefteå centralort och vissa närliggande orter som Medle, Boviken, Skelleftehamn och Innervik får klara sig utan.

Avtalet för den insamlingen löpte ut häromåret och Skellefteå kommun har haft svårt att upphandla tjänsten på nytt, dels för att entreprenaderna inte uppfyllt alla miljökrav. I ytterområdena ingår hämtning av grovavfall i samma avtal som hämtning av rest- och matavfall, och det löper inte ut förrän hösten 2023.

Insamlingen i kommunen har styrts av olika avtal. Foto: Skellefteå kommun

Insamlingen kostar och i höstas diskuterade samhällsbyggnadsnämnden vare sig tjänsten överhuvudtaget skulle vara kvar. Ja, det ville politikerna och så blir det även framåt. Nu har de beslutat om formen för detta.

– Att ha en fastighetsnära grovavfallsinsamling är en fin service till våra invånare och det är glädjande att vi beslutat om ett mer hållbart sätt att genomföra den på, säger nämndens ordförande Sara Keisu-Lundh (S) i ett pressmeddelande.

Alla ges möjlighet

Med start 2024 erbjuds alla hushåll – oavsett område – en gratis grovavfallsinsamling varje vår, men dessa måste föranmäla sitt intresse några veckor i förväg. Det kommer gå att göra via en e-tjänst.

Annons

På totalen ska det minska körsträckorna, få ned kostnaden och bli bättre för miljön. Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall, ser även andra fördelar.

– Det blir lättare för invånarna att ha koll på när hämtningen sker och material som kan återbrukas slipper stå ute länge och bli förstört. Det nya systemet minskar också risken att material missas, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons