Annons
Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Arkivbild / Pressbild

Nytt beslut – nämnden vill behålla hämtning av grovavfall i Skellefteå

NYHETER Vid måndagens sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden gick politikerna emot tjänstemännens förslag om lägga ner hämtningen av grovavfall.

Annons

Förslaget från tjänstemännen är att den årliga insamlingen av grovavfall ska tas bort. Bland argumenten har räknats att insamlingen är kostsam, och att det är svårt att hitta entreprenörer som vill utföra uppdraget.

Men när samhällsbyggnadsnämnden sammanträdde på måndagen gick politikerna emot förslaget.

– Vi är av en annan åsikt rent politiskt och tycker att det ska finnas kvar. Vi har haft det som tjänst länge i Skellefteå kommun och vet att det är en väldigt uppskattad tjänst, säger nämndsordförande Sara Keisu-Lundh (S).

Annons

– Den gången som vi inte fick tag på entreprenör och därför inte kunde genomföra insamlingen fick vi väldigt många samtal.

Ett tredje argument för att sluta hämta grovavfallet är miljöaspekten. Man vill lägga större fokus på återbruk istället för att saker ska slängas som avfall. Men de sakerna står inte i motsats till varandra, enligt Sara Keisu-Lundh.

– Vi tycker att det är bättre att grovavfallet tas hand om, istället för att kanske bara stå kvar hemma hos någon. De är ju inte saker som skulle återbrukas ändå, säger hon.

Annons

Höjd taxa för felsortering

Samhällsbyggnadsnämnden ställde sig dock bakom ett förslag om att höja taxan för felsortering, från 150 kronor extra per kärl och tömningsstillfälle till 500 kronor. Det skulle bli ett incitament för hushållen att göra rätt.

Kommunfullmäktige kommer att ta ett slutgiltigt beslut om det längre fram.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons