Annons
Sponsrad artikel
“Välkommen in till oss så hjälper vi dig med allt du behöver inför båtköpet”, säger Claes Svensson, båtexpert på Utterströms.

Åtta saker att tänka på när du ska skaffa båt – experten tipsar: ”Ta dig tid och titta på flera olika modeller”

ANNONS Ännu en båtsäsong står runt hörnet och hos Utterströms i Skellefteå är man redo att möta Skellefteåbornas frågor och funderingar inför båtköpet.

Claes Svensson, båtexpert på Utterströms, har hjälpt och guidat många till ett lyckat båtköp. Han rekommenderar att man börjar med att ställa sig ett antal frågor: Hur stor båt behöver jag? Var ska den användas – i sjö eller hav? Hur ska den användas – för transport, fiske, utflykter med familjen eller vattensport? Detta avgör modell, storlek och motorstyrka som krävs.

– Vi har många modeller och storlekar och utifrån kundens önskemål om när och hur båtens ska användas så tittar vi på olika båtmodeller för att hitta den som passar bäst, säger Claes.

En spaning i båtvärlden är att aluminiumbåtar blir alltmer populära. De kräver mindre underhåll och är i många fall lättare än motsvarande glasfiberbåt, något som kan ha betydelse för kunden.

– De har blivit trendiga helt enkelt. Vi erbjuder Linder, Gemi, Kimple, Oskwig som aluminium-alternativ. Dessa tillsammans uppfyller många kunders behov. Låg vikt på ekipaget kan också ge en lägre bränsleförbrukning. Sedan är det så att när det kommer till den dagen att båten ska återvinnas så är det lättare att återvinna aluminium än glasfiber, säger Claes.

Stor investering

Att skaffa båt är en stor investering och det är viktigt att man sätter sig in i de olika modellerna som finns. Volymbåten för Utterströms är mellan 4,5-5 meter med 40-50 hästkrafter. Utterströms har valt att nischa in sig på fritidsbåtar på upp till 6,5 meter med utombordare och det gör man för att säkerställa ett kvalitetssäkrat utbud.

Innan man väljer båt ska man ta sig tid och titta på flera olika modeller.

– Vi är måna om våra kunder och vill att de ska vara nöjda med sitt båtköp. Vi har egen verkstad och servar allt vi säljer. Vi erbjuder vi en bred variation av service och monterings av extrautrustning, säger Claes och fortsätter:

– Innan man väljer båt ska man ta sig tid och titta på flera olika modeller. Olika modeller och motorer kräver olika mycket service och underhåll vilket påverkar ägandet. Se till att välja rätt första gången så slipper du ångra ditt beslut senare.

Båtspaning

Att elbilar blir allt vanligare har vi alla märkt av och det beror inte minst på att de är mer hållbara. Hur ser det ut med elbåtar?

– Vi ser att det kommer mer el och hybridalternativ för båtmarknaden. Idag finns det bra alternativ för båtar som går i deplacementsfart (långsammare båtar). Vill man åka fortare krävs kraftigare motorer och större batterier som i sin tur behöver laddas någonstans. I sommar ska första marina laddstationerna tas i bruk på västkusten och i Stockholmsområdet.

Claes har fler tips för den som planerar att skaffa båt eller kanske redan är båtägare:

– Kom ihåg att underhålla din båt, när du tar hand om den så håller den längre. Serva alltid motorn en gång per år, på hösten, när du tagit upp båten. Då vet du att den är redo inför nästa säsong också.

Förutom båtar och motorer så erbjuder Utterströms ett stort utbud av andra tillbehör som du kan behöva på sjön. Allt man kan tänkas behöva från flytvästar och vattensportsprylar till förtöjning och fendrar. Man har också ett sortiment av trailers som passar alla båtar som säljs.

– Välkommen in till oss så hjälper vi dig med allt du behöver inför båtköpet, säger Claes.

Detta ska du ha koll på innan du skaffar båt:

  1. Syfte: När ska båten användas och för vad? Fiske, vattensport, transport eller långa resor?
  2. Storlek: Hur många personer kommer vanligtvis att använda den och hur mycket utrymme behövs för utrustning och förvaring?
  3. Budget: Köp en båt som du har råd med, inklusive underhållskostnader, förvaring och försäkring. Det är viktigt att inte överskatta sina färdigheter vad gäller underhållningen.
  4. Motor: Hur snabbt du vill köra båten avgör vilken storlek på motor du behöver.
  5. Utrustning: Fundera på vilken utrustning som behövs ombord, exempelvis ankare, flytvästar, nödsignalutrustning och vattensportstillbehör.
  6. Säkerhet: Säkerhet är viktigt på sjön. Kontrollera att båten har nödvändig säkerhetsutrustning och att du har rätt utbildning och certifikat.
  7. Förvaring: Tänk på var du ska förvara båten när den inte används.
  8. Underhåll: Båtar kräver regelbundet underhåll för att fungera optimalt. Har du tid och kunskap för att själv ta hand om båten själv eller behöver du få hjälp med din båtservice?

Öppet hus – Utterströms Båtdagar 20-22/4.

Torsdag 8-20, Fredag 8-16, Lördag 10-14

Läs mer på utterstroms.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Utterströms.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons