Annons
I fjol kontaktades Sandra av ett företag som riktar sig till föreläsare, och hon bestämde sig för att skriva boken Jämställd vardag. "Det kändes jätteroligt, jag har velat skriva en bok länge men det har varit svårt att ta det steget", säger hon.

Ojämställd stress drabbar många kvinnor – Sandra lyfter ämnet i sin nya bok: ”Det är min skyldighet”

NYHETER Efter flera år i psykologyrket bestämde sig Skelleftebon Sandra Lindström för att fokusera sitt arbete på jämställdhet. Nu släpper hon en bok som handlar om den ojämställda vardagen. “Det är ett problem för alla”, säger Sandra.

Annons

Sandra Lindström öppnar dörren till trähuset på Stämningsgården. I samma sekund rusar hundarna Chili och Soya fram för att hälsa.

– De gör alltid så, säger Sandra och försöker få hundarna att lugna ner sig inna hon visar vägen in till köket.

Sandra Lindström. Foto: Tinika Häggström

Sandra är psykolog, och sedan 2016 har hon föreläst, bloggat och skrivit debattartiklar om jämställdhetsfrågor. Engagemanget har resulterat i en bok som, lämpligt nog, kommer ut på den internationella kvinnodagen.

– Det är en dröm att få skriva en bok. Jag hoppas kunna ge någon en aha-upplevelse när de läser den.

Ojämställd stress

Sandra intresserade sig tidigt för jämställdhetsfrågor, och på universitetet läste hon genusvetenskap parallellt med sin psykologutbildning. Att hon senare valde att fokusera sitt arbete på jämställdhet kommer från hennes tid som anställd i företagshälsovården.

Där blev kopplingen mellan stressrelaterad ohälsa och de ojämställda livsvillkoren helt glasklar, säger Sandra.

– Jag träffade utmattade människor hela dagarna, och fyra av fem var kvinnor. Det var som ett löpande band, och det mest frustrerande var att många av de här sjukdomstillstånden hade gått att förebygga.

Efter flera år inom företagshälsan gick det upp för Sandra Lindström hur problemet med psykisk ohälsa är kopplat till en ojämställd stress. ”Fyra av fem av patienterna var kvinnor”, säger hon. Foto: Tinika Häggström

Det var dessutom inte bara patienterna som mådde dåligt. Att jobba inom vården är ett högriskyrke, berättar Sandra. Hon började se sina kollegor bli utmattade. Utanför arbetsplatsen blev flera av hennes vänner utmattade.

– Hur kan vi ha byggt ett samhälle där så många kvinnor blir utmattade, säger hon och slår ut med händerna.

Jag ville jobba förebyggande

Till slut fick hon nog och bestämde sig för att byta bana.

– Jag var klar med att plåstra om patienterna en och en. Jag ville jobba förebyggande med att utbilda både organisationer och vanliga människor i de här frågorna.

Annons

Med sin bok, Jämställd vardag, vill Sandra synliggöra och ifrågasätta den ojämställda arbetsfördelningen i hemmet, som inte sällan leder till att kvinnor drabbas av stress och utmattning.

– Tystnaden är status quos bästa vän, därför måste vi prata om det här.

Myter och floskler

I sitt arbete med jämställdhet har hon stött på många seglivade myter om skälen till varför kvinnor blir utbrända.

– Det sägs att kvinnor har för höga krav, att vi är “prestationsprinsessor”. Det är såklart tacksamt att lägga bördan på kvinnorna men det är osant. Det skapar skuld och skam och är helt enkelt inte lösningen på problemet.

Sandra drar sig för att använda ordet fritid. ”Jag brukar lite raljant säga den ’så kallade’ fritiden”, säger hon. Foto: Tinika Häggström

Sandra säger att det har blivit hennes livsmission att komma bort från myterna och istället fokusera på vad forskningen visar. Förenklat visar statistiken att kvinnor generellt har en sämre arbetsmiljö och mer stress på sina arbetsplatser. När de kommer hem fortsätter arbetsdagen, förklarar Sandra.

– Det är enorma mängder arbete som ska göras på den så kallade fritiden.

Obalans i tid

De allra flesta vill vara schyssta och rimliga människor, ändå ser arbetsfördelningen i heterorelationer ofta skev ut. Vardagen i den heteronormativa relationen, när en man och en kvinna lever tillsammans under samma tak, är svår att göra jämställd, förklarar Sandra.

– Hela vårt ojämställda samhälle, med alla normer och förväntningar, ställs på sin spets i den typen av relation. Det är en utmaning att göra vardagen jämställd i en ojämställd miljö.

Annons

Första steget är att få upp ögonen, menar Sandra.

– Vi måste se förbi allt vi har lärt oss. Vi har fått olika beteenden förstärkta genom hela livet, där kvinnor uppmanas att tänka på andras behov medan män uppmuntrats till att tänka på sig själva.

Att kvinnorna på något sätt själva skulle bära skulden för sitt mående slår Sandra bestämt bort. Det är inte kvinnorna som ska ändra på sig, menar hon.

– Det har kvinnorna redan gjort, säger hon med emfas.

– Historiskt sett har kvinnor som grupp gjort en enormt stor beteendeförändring genom att börja förvärvsarbeta och minska tiden för obetalt arbete i hemmet.

Sandra Lindström menar att det är dags för männen att ta sitt ansvar som föräldrar och partners. Foto: Tinika Häggström

Gruppen män ökade däremot inte på motsvarande sätt sin tid i hemmet, vilket har skapat en obalans. Det är en av de stora orsakerna till den ojämställda vardagen, fortsätter Sandra.

– Vi har byggt in en tidsbrist i samhället, och det är ett problem för alla. Det är svårt att hinna med sådant som måste hinnas med. Vill vi fortsätta ha hem och barn krävs det att männen kliver in och gör sina skyldigheter som föräldrar, partners och i hemmet.

Romantik-fällan

Sandra menar att många inte vågar prata om vardagsarbetet med sin partner eftersom det inte stämmer överens med tanken på hur en romantisk relation ska vara.

– Det är som att vi har köpt idén att det är osexigt att prata om att fördela det obetalda arbetet. Men hur sexigt är det att en person är utmattad, gnisslar tänder och blir sjukskriven?

Annons

I sin bok vill hon att läsarna ska få med sig olika verktyg för att kunna planera vardagen med den de lever ihop med. Jämställdhet är nämligen inte något som bara uppstår, det är något vi gör tillsammans, förklarar Sandra.

– Ibland hör jag att lösningen skulle vara att “hitta en jämställd man” men det är inte alls så det fungerar. Jämställdhet är något vi aktivt behöver göra.

Ta fighten där den behövs

Genom att dela upp vardagsarbetet hemma kan relationen stärkas, enligt Sandra. I hennes egen relation har hon och hennes partner Johan sedan länge aktivt jobbat på att fördela vardagsarbetet och göra jämställdhet, och det har gjort att de bråkar mindre.

– Nu kan vi ha konflikter om sådant som är viktigt på riktigt, men bråkar man hela tiden kan det vara svårt att urskilja vad som är vad. Organisera vardagen på ett rättvis och rimligt sätt, och ta sedan fighten där den behövs.

Hundarna Soya och Chili är Sandras sällskap när hon arbetar hemifrån. Foto: Tinika Häggström

Livsmission

Det är inte alltid lätt, men hon säger att det har blivit hennes livsmission att jobba för att skapa ett mer socialt hållbart samhälle där ingen behöver gå in i väggen.

– Det är ibland ett otacksamt arbete, folk blir arga, jag möter motstånd, men det är min skyldighet.

Sandra har märkt att fler fått upp ögonen för vikten av jämställdhet på senare år, men samtidigt tycker hon att ämnet måste fortsätta att lyftas. Foto: Tinika Häggström

Sedan hon började arbeta med jämställdhet har ämnet lyfts mer, en utveckling som hon gläds åt.

– Det är verkligen toppenroligt att ämnet börjar synas mer. Jag har inte alla lösningar men att göra de här frågorna synliga är fröet till förändring.

Sandras tips för en jämställd vardag

  • Ta inte upp den orättvisa arbetsfördelningen mitt under ett bråk.
  • Avsätt två timmar. Sätt er ner och prata om hur ni vill ha det i relationen. Vill ni fördela rättvist, varför då?
  • Skriv dagbok med allt som ni gör under en vecka. Jämför dagböckerna efter en vecka, finns det saker som saknas i den enes dagbok? Prata om vad det kan bero på, om det är så ni vill ha det eller om det behöver förändras.
  • När ni jämför sysslor, glöm inte bort tiden – många inomhussysslor tenderar att vara evighetssysslor, utan någon tydlig början eller slut. Ett exempel är att ta hand om disken. 
  • Jämför hur mycket tid ni haft över till fritidsaktiviteter, är det rättvist?
  • Dela på ansvaret innebär inte att dela 50-50 på allt. Istället för att ta disken varannan vecka kanske en person ska få disken som sin alltid-uppgift. “Annars blir det lätt att den ena kompenserar  för den andra. Om en alltid är ansvarig för disken blir det naturligare att ta ansvar för det, och det blir även tydligare om den bryter överenskommelsen. Det är jävligt oschysst.”
  • Avsätt två timmar där ni följer upp hur det går, fortsätt att stämma av med jämna mellanrum.

Artikeln är en del av Megafonen 23/2 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons