Annons
Foto: Patrick Degerman

Klart: Här är de som kan vinna pris på Alvargalan 2023 – se hela listan

NYHETER Dessa företag och personer kan vinna priser på årets näringslivsgala.

Annons

Alvargalan arrangeras den 17 mars i år – och nu står det klart vilka företag och personer som kan vinna priser.

Årets Unga Entreprenör, presenteras av Sammes Stiftelse samt Ung företagsamhet

Sanna Karjalainen, Partaj

21-åriga Sanna Karjalainen har gått från att ha varit industrisnickare i Renfors till att göra Partaj till Skellefteåbornas festbutik nummer ett. Oavsett motgångar och hinder på vägen så ger hon alla kunder ett varmt bemötande som både imponerar och inspirerar. Sannas resa har bara börjat och det ska bli spännande att följa fortsättningen!

Amanda Moritz och Linnea Hübinette, Lovely media

Att känna sin marknad är bland det viktigaste för att nå ut via sociala medier och det har de verkligen lyckats med på Lovely Media. Idén till företaget grundade sig i Amandas erfarenheter som influencer och målet är att skapa digitala vinnare genom att hjälpa företag med sociala medier. Genom att vara flexibla, hjälpsamma och engagerade så har Lovely Media goda förutsättningar för fortsatt framgång!

Alexander Harpa, Latitude 65

Att lyckas slå in sig på den redan väletablerade marknaden för funktionsdrycker kräver både energi och finurlighet. Genom att knyta an till det lokala har Alexander skapat ett varumärke som tar med fjällen, skogen och midnattssolen in på butikshyllor över hela Sverige och gör att det känns som hemma.

Årets Hållbara företag, presenteras av Boliden

Green flight Academy

Skellefteå är en plats som bidrar starkt till den gröna omställningen och den globala innovationsförmågan. Vi behöver vara tillgängliga för omvärlden och kunna ta oss till och från Skellefteå, vilket gör flyget till en ödesfråga. Green Flight Academy slår huvudet på spiken genom att vara världens första gröna flygskola och samtidigt bidra till en stärkt tillgänglighet genom utvecklade transporter. Utvecklingen av mer hållbara flygtransporter är en i tiden mycket relevant och viktig fråga för näringslivet, inte minst Boliden som är ett av Skellefteås mest reseintensiva företag. Med No Plan B som huvudägare är Green Flight Academy en föregångare inom det lokala entreprenörskapet, som bidrar till både lokal och regional utveckling.

Lövångergården

Familjeföretaget Lövångergården har med sin restaurang- och hotellverksamhet valt att jobba utifrån ett synsätt som fokuserar på omsorg om såväl djur, natur, människor i närområdet som planeten i stort. Genom att aktivt och ansvarsfullt välja hållbara lokala samarbetspartners och ställa krav på råvaruleverantörer är de en förebild i regionen. Initiativen är många, bland annat har engångsartiklar bytts ut mot hållbara alternativ och matsvinnet minskas genom att göra matlådor som säljs vidare. Lövångergården arbetar för att skapa en gemenskap i samhället, där Lövånger och kyrkstaden ska kunna vare en mötesplats såväl idag som för kommande generationer.

Leosol Energi

Ett litet lokalt Skellefteåföretag som gör enormt stor skillnad. För både andra företag, kommunen och privatpersoner, men kanske ännu mer för miljön och dess hållbarhet genom att effektivisera och förbättra energianvändningen för sina kunder. Leosol tittar på helheten och tänker ofta utanför boxen i sina förslag och lösningar. Som kund slås man av att inget verkar omöjligt att genomföra vad gäller energieffektivisering.

Annons

Årets Nykomling, presenteras av Value & Friends

Green Flight Academy

Med visionen om att bli världens mest hållbara flygakademi sätter Green Flight Academy Skellefteå på kartan som leverantör av flygutbildning med den senaste tekniken, där hållbarhet och minskad miljöpåverkan genomsyrar hela verksamheten. Green Flight Academy har startat resan mot ett hållbart flygande och lockar med det studenter från hela världen till sin anläggning. Snacka om World Wide Skellefteå!

Latitude 65

På bara ett år har Latitude 65 lyckats skapa efterfrågan i hela landet, bland annat genom att bilda samarbeten med flera kända profiler. På så sätt har de tagit marknadsandelar på en hårt konkurrensutsatt marknad inom en tuff bransch. Med konkurrenter som Nocco och Red Bull har Latitude 65 satt Jörn på kartan med sin funktionsdryck, som har en tydlig norrländsk prägel och är inspirerad av naturen. Det här är en uppstickare som visar att ingenting är omöjligt!

Care of Nord i Skellefteå

Care of Nord är en ny lokal aktör som har antagit utmaningen att utveckla hållbara, trivsamma och attraktiva arbetsplatser. Och de har gjort det i ett läge där kompetensförsörjning är högst upp på agendan för många av Skellefteås arbetsgivare. Care Of Nord vill bidra till regionens tillväxt, med insikten att friska, stimulerade och engagerade medarbetare skapar kraftfulla organisationer.

Årets Exportföretag, presenteras av Västerbottens handelskammare samt ABB

Valutec

De senaste åren har Valutec både ökat sin exportandel väsentligt, men även påvisat fantastiska siffror gällande sin omsättning. Det gör att de uppfyller kriterierna för exportpriset med råge. Valutec är ett fantastiskt företag, som i rollen som världsledande leverantör av lösningar inom virkestorkning leder branschens utveckling framåt!

Latitude 64

Med ett stort engagemang från ägare, ledning och medarbetare har Latitude 64 tagit discgolfvärlden med storm, inte bara med sitt eget varumärke utan även som en världsledande producent av ett flertal andra discgolfmärken. Med det sagt arbetar Latitude 64 inte enbart för att sätta sin egen produkt på kartan, utan även att få sporten att växa i sin helhet. Tack vare ägande och samarbete med andra stora varumärken samt med en säljorganisation som arbetar nära kunderna, har produkter tillverkade i Skellefteå tagit stor plats i framförallt USA, men även runt om i Europa.

North Kingdom

Det här är ett företag som uppfyller kriterierna för exportpriset genom att de senaste tre åren haft en exportandel som legat uppemot 90 % av omsättningen och även påvisat positiva resultat. North Kingdom har engelska som arbetsspråk eftersom de flesta i företaget kommer från andra länder än Sverige och företaget föryngrar hela tiden genom samarbeten med skolor och utbildningar inom området. Med sina internationella framgångar är North Kingdom en stark ambassadör för Skellefteås näringsliv, som visar att det går att ha hela världen som spelfält även för oss i norra Sverige.

Årets Profil, presenteras av Norran

Gunilla Viklund

I många år har Gunilla Viklund varit en fast punkt för Skellefteås blivande företagare. Med gedigen kunskap, driv och erfarenhet har hon guidat och coachat dem till att våga tro på sina idéer och utveckla sina affärer. Som rådgivare på Nyföretagarcentrum har Gunilla starkt bidragit till såväl att Skellefteås näringsliv har vuxit och utvecklats, som att fler har vågat starta eget. Med fokus på människan och tron på den egna förmågan har hon gjort Skellefteå till en bättre plats att driva företag på.

Mikael Lundmark

Få personer har bidragit lika starkt till Skellefteås nöjesutbud som Mikael Lundmark. År efter år har han engagerat sig, kämpat, genomfört och kommit med nya idéer på hur både Skellefteåbor och besökare ska kunna njuta och ha kul – oavsett om det har gällt festivaler, klubbar eller restaurangliv. Han har hela tiden vågat satsa och utveckla, senast med restaurang La Cena och den kommande vinbaren Kork. Utan Mikael smakar Skellefteå helt enkelt inte lika gott.

Maria Broman

Med sitt starka engagemang och goda ledarskap lyfter Maria Broman både sina medarbetare och samarbetspartners så att de tillsammans kan nå sina mål. Hon är en starkt bidragande orsak till att Skellefteås besöksnäring når nya framgångar och uppmärksammas i prestigefulla sammanhang internationellt. Mycket tack vare Maria har vi utvecklats till en plats som är väl värd att både besöka – och stanna kvar på.

Annons

Årets Handelsföretag, presenteras av Diös samt Älvbacka fastigheter

Proled, Led Light i Skellefteå

Proled är belysningsföretaget för alltifrån ficklampor till alla möjliga typer av lösningar för fordon och offentliga miljöer. Från lokalerna på Solbacken har de gått från klarhet till klarhet genom sin förmåga att hitta rätt belysning för varje ändamål och plats, med en tillväxttakt som ger dem en lysande framtid. Det gör Proled till en väl värdig kandidat att stå i rampljuset som Årets Handelsföretag.

PMU, Pingstkyrkans Second Hand

Pingstkyrkans Second Hand arbetar med hållbar återanvändning genom försäljning av allt till hemmet eller fritiden. När second hand-varor ligger rätt i tiden både sett till trender och världsläge gör varje köp hos PMU verkligen skillnad, både för miljön och människors liv. Arbetet utförs till stor del av volontärer och överskottet går till kvalitetssäkrat bistånd. Strategin utgår från drömmen om en värld fri från fattigdom, hunger, förtryck och våld – med fokus på fred, jämställdhet och demokrati. Det gör PMU till en god affär i många aspekter och en mycket välförtjänt kandidat till Årets Handelsföretag.

Latitude 65

Ur den spännande tillväxtorten Jörn är företaget Latitude 65 sprunget. I en tid som präglas av längtan efter det som är äkta, oförstört och naturligt, är norra Norrland ett hett resmål och en trendsättare på kartan. Med inspiration från hemtrakterna speglar produkterna från Latitude 65 det som är själva essensen av den norrländska upplevelsen. Funktionsdryckerna har tagits emot av marknaden med ett gehör som ekar lika genuint som produktbeskrivningen. Det här är drömmen om en dryck som har utvecklats i rusande takt till att bli sannerligen god, både att avnjuta och som kandidat till Årets Handelsföretag.

Årets Tillväxtföretag, presenteras av Bright redovisning & revision samt Almi

Compositbalkonger i Fällfors

Compositbalkonger tillverkar och säljer balkonger till både nybyggnationer och balkongbyten. Det som gör deras produkt unik är att den patenterade betongplattan tillverkas i kompositmaterial, vilket bland annat ger fördelen av en lägre vikt. Bolaget med rötterna i Norrlångträsk har lagt in högsta växeln de senaste åren och visat att man är en stark aktör att räkna med. Genom kraftig omsättningstillväxt, hållbar lönsamhetstillväxt och en kontinuerlig ökning av antal anställda sätter Compositbalkonger verkligen Fällfors på kartan.

Latitude 64

Den här världsledande tillverkaren av discar och discgolftillbehör kan skryta med att de har en av de största och mest avancerade fabrikerna i sin genre. Latitude 64 är ingen nykomling på tillväxtscenen, men efter att ha mer än dubblerat sin omsättning två år i följd, visar man på en tillväxtanda som imponerar. Lägg därtill att bolaget fortsatt göra stora investeringar i sin maskinpark och dessutom mer än dubblerat antalet anställda under samma tidsperiod, så är Latitude 64 en given kandidat till årets tillväxtpris.

Renholmen

Renholmen är en erfaren aktör inom den internationella skogs- och träindustrin, som har haft en stadig omsättningstillväxt de senaste åren. Träbyggandets framskjutna roll är lika självklar som Renholmens plats i branschen, där de är en trygg leverantör av automatiserad virkeshantering till sågverken. Kombinationen av erfarenhet och metodiskt utvecklingsarbete har skapat en tillväxt som imponerar, speciellt i en så väletablerad bransch. Renholmen är ett klassiskt industriföretag att vara stolt över, likväl som en internationell aktör att räkna med i framtiden.

Årets Innovationsföretag, presenteras av Railcare samt Idéforum Skellefteå

Fumex

Med utgångspunkt i en gediget lång historia fortsätter Fumex att hitta sätt att utvecklas. Stort fokus läggs på så kallad additiv tillverkning där produktprototyper printas med 3D-skrivare, vilket gör det möjligt att höja nivån på såväl funktion som kundnytta och design. Eftersom Fumex både utvecklar och tillverkar sina produkter själva maximerar de både flexibilitet och kvalitet, oavsett var i världen kunderna finns.

Wivid

Skellefteås egna experter på industriell växthusbelysning har snabbt blivit en kraft att räkna med, både nationellt och internationellt. Wivids produkter baseras på energisnåla LED-lampor, vilket både säkerställer lång livslängd och betydligt lägre energikostnader än med traditionella lösningar. Produktutvecklingen har Wivid gjort i samarbete med bland annat Chalmers och med tanke på den strålande kundtillströmningen är framtiden ljus.

Valutec

Det här är ett företag som bygger sina globala framgångar på att utveckla lösningar som flyttar fram gränserna för vad som är möjligt inom virkestorkning. Valutec erbjuder alltifrån digitala system för torkoptimering, till algoritmer för simulering som gör det möjligt att förutspå torkprocessen. Dessutom har de utvecklat en tjänst som gör att man kan torka när elpriset är som billigast, vilket onekligen visar att Valutec ligger helt rätt i tiden.

Årets Företag, presenteras av Skellefteå kommun

Lövångers Bygg

I snart 50 år har det här familjeföretaget varit en utmärkt ambassadör för Lövångersbygden. Den tillväxtresa och omsättningsökning de gör år efter år är imponerande. Nu satsar de dessutom på att bygga en ny modern fabrik i Lövånger med kapacitet att fördubbla produktionen av byggsatser. Lövångers Bygg är kända för stor transparens både vad gäller lösningar och slutpris till kund, samtidigt som de fortsätter att ligga i framkant med att underlätta slutkundernas beslut och planering inför byggandet.

Skellefteå Rostfria

Det här är ett lokalt, klassiskt företag som uppskattas av många. Bland annat eftersom de är så flexibla, lösningsfokuserade och skapar möjligheter genom sin positiva inställning till kundanpassningar, oavsett storlek på beställning eller typ av projekt. Skellefteå Rostfria arbetar mycket med att personalen ska ha påverkansmöjligheter och visar på en stabil ekonomi med ökad lönsamhet. Dessutom hjälper de gärna unga företagare och har stort engagemang i kompetensförsörjningsfrågor.

ICA Kvantum

Det här företagets utveckling fortsätter att imponera, både vad gäller butiken och omsättningen. Detta trots utmaningarna de senaste åren med avstängda tillfartsvägar, pandemi och världsläget i stort. ICA Kvantum är en social mötesplats som både satsar på sin personal och arbetar med samhällsansvar, bland annat genom att ta emot personal med funktionsvariation och ge sponsorstöd till skolor och föreningar.

Årets Varumärke, presenteras av Marknadsföreningen samt Atea

Latitude 65

Baserat på ädla ingredienser och med kraft, styrka och uthållighet som nyckelord har drycken tagit hyllutrymme i de flesta butiker och lockat en bred publik, som med all säkerhet kommer att bära Latitude 65 utanför Västerbottens gränser. Med medveten design, väl förankrad i vårt landskap är det här ett varumärke som har utvecklats för att växa. De välbalanserade smakupplevelserna kombinerat med en uppiggande effekt klädd i perfekt balanserad konst, resulterar i intryck som ger avtryck.

Medlefors

Med ett varmt bemötande och förstklassig service skapar Medlefors en upplevelse för alla slags besökare och symboliserar målmedvetenhet och framåtanda. Verksamheten har under den senaste tiden gjort flera intressanta investeringar som har dragit många nyfikna ögon till sig, vilket bådar mer än gott för framtiden.

Summertime

“And the livin’ is easy.” Början på texten i den klassiska låten Summertime beskriver känslan när man står i folkhavet och tillsammans med flera tusen andra lyssnar på musik, dansar och umgås. Summertime är även Skellefteås nya festival och den sätter verkligen bygden på kartan, med sitt breda utbud som passar alla. En naturlig mötesplats både om du vill åka karusell eller vara vaken tills nästa dag gryr.

Annons

Årets Småföretag, presenteras av Länsförsäkringar Västerbotten

Bankgatans Kafferep

För att mindre samhällen ska leva, behövs modiga entreprenörer som erbjuder det lilla extra. Med ett gediget vackert hantverk och ett personligt utbud, gör Bankgatans Kafferep det möjligt för människor att sätta lite guldkant på tillvaron och skapa trivsel i bygden.

Latitude 65

Hur gör man för att skapa arbetstillfällen i glesbygd? Latitude 65 valde att döpa produkten efter ortens geografiska läge och erbjuda innovativa funktionsdrycker med namn som speglar många härliga fördelar med vår kommun.

Paus

Efter pandemi och bekymmersamma år, är det modigt att på egen hand starta upp en populär vilsam plats. Paus erbjuder hembakt och personlig husmanskost och bidrar till ett levande centrum i ett växande Skellefteå.

Årets Tjänsteföretag, presenteras av Region Västerbotten

Skellefteå bildemontering

Som en viktig byggsten i regionens gröna omställning har teamet på Skellefteå bildemontering på ett smart och genomtänkt sätt bevisat att återvinning och återbruk går att utföra med god lönsamhet. Förutom att ta tillvara detaljer som fortfarande fungerar, är den långsiktiga vinnaren vårt klimat.

Bygdsiljums Städ

Med sitt erbjudande inom städning och andra hushållsnära tjänster till både privatpersoner och företag har Bygdsiljums Städ förverkligat en stabil tillväxtresa som har pågått under flera år. Dessutom genomförde de under 2022 ett framgångsrikt projekt med fokus på medarbetarnas arbetsmiljöer.

9V Software

De här kreativa spelutvecklarna har verkligen visat vad som är möjligt när du kombinerar talang och engagemang, vilket gör 9V Software till ett lysande exempel på att Skellefteås digitala sektor fortsätter att växa och utvecklas.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons