Annons
Vinnare på Alvargalan 2022. Foto: Partick Degerman

Lista: Här är alla vinnare från Alvargalan 2022 i Skellefteå

NYHETER Nu är det klart vilka företag och personer som prisades på årets näringslivsgala.

Annons

Alvargalan arrangerades på fredagskvällen i Sara Kulturhus i Skellefteå – och nu står det klart vilka företag som blev vinnare i de respektive kategorierna.

ÅRETS NYKOMLING: LUCKEY BAGERI & KONDITORI

”Efter flera år i Danmark där hon har utbildat sig till både konditor och glassmästare och vunnit Nordiska Mästerskapet för Danska konditor-landslaget, har Cornelia Luckey lämnat rollen som chefskonditor på ett femstjärnigt hotell och återvänt till Skellefteå. Nu satsar hon på det hon brinner för: ett eget bageri med bakverk av hög kvalitet. Med egna medel och utan stöd har denna baknörd blivit en smaklig nominering som nykomling.”

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG: ABBES LOKALA SERVICETJÄNSTER

”Med löften som ’Vi har öppet dygnet runt’ och ’Vi fixar det ni inte hinner, kan eller vill göra själva!’ visar Abbes Städ att de är mer än en vanlig städfirma. De erbjuder både företag och privatpersoner en bredd av hushållstjänster både inomhus och utomhus, många av det enklare slaget som det är svårt att hitta hantverkare till i glödheta Skellefteå.”

ÅRETS HANDELSFÖRETAG: SPORTCITY

”De har funnits mitt i stan ända sedan 1984 och med dagens än mer centrala placering positionerar sig Sportcity starkt på handelsmarknaden, både fysiskt och i form av en ökad omsättning. Det här är en affär som har byggt en helt egen kultur genom att vara en handelsplats som även är en mötesplats, där du alltid blir väl omhändertagen och där sport är ändamålet!”

Annons

ÅRETS INNOVATIONSFÖRETAG: BROKK

”Genom innovation och fokus på förbättrad arbetsmiljö har Brokk skapat världsledande, radiostyrda rivningsrobotar i över 40 år. Nu tar de sina rivningsrobotar in i framtiden genom sin senaste innovation: molnbaserad styrning som gör att operatören kan kontrollera och hantera robotarna på distans. Det gör att arbetet kan genomföras ännu säkrare och mer flexibelt, vilket ligger helt rätt i tiden i en värld där hemarbete fått en helt ny betydelse.”

ÅRETS TILLVÄXTRAKET: BR. ANDERSSONS GRUS

”Som proffs på grus sedan 1970-talet är Bröderna Anderssons Grus en av övre Norrlands ledande aktörer när det gäller krossning och leverans av grus till kunder med högt ställda krav. Bolaget har de senaste åren lagt in en ny växel utan att tumma på kvaliteten. Sedan 2017 har omsättningen mer än dubblerats, samtidigt som lönsamheten varit stark och anställningstakten hög. Dessutom har bolaget gjort stora investeringar i sin maskinpark.”

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR: MALINDA LARSSON OCH CELINA LINDGREN, LASHLIFT SKELLEFTEÅ

”Att driva företag ihop som vänner är inte ett självklart framgångsrecept, men de här entreprenörerna har företagandet inom ögonfransbehandling varit en framgångssaga redan från start. Genom smarta val och ett ständigt ökande utbud av tjänster har Malinda och Celina skapat en bred och återkommande kundgrupp. Med värme och naturlig karisma skapar de en lugn och härlig stund i salongen för precis varje kund.”

Annons

ÅRETS SMÅFÖRETAG: AM SYSTEM

”AM System är IT-företaget som sedan 1989 utvecklar och säljer webbaserade ledningssystem för kvalitetsarbete till mindre och medelstora företag. Idag har de mer än 50 000 användare och såväl omsättning som lönsamhet har stadigt ökat i mer än tio år. Med sina nio kvalificerade medarbetare är detta ett kunskapsföretag och småföretag väl värt sin nominering.”

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG: SKELLEFTEÅ KRAFT

”Sedan 2017 har Skellefteå Kraft arbetat för att identifiera möjligheter och hinder för att öka den biologiska mångfalden i regionen. De har tagit fram en strategi för biologisk mångfald inom sina verksamhetsområden, till exempel artrikedom i ledningsgator och återställande av vattenflöden. Dessutom är företaget en kontinuerligt återkommande samarbetspartner till andra aktörer i lokalsamhället.”

ÅRETS VARUMÄRKE: SARA KULTURHUS

”Med den modiga viljan att växa och utvecklas är Sara en symbol för framtidens hållbara byggande i hela världen, där trä är nyckeln. På den nya industrins växtplats förenas kulturen med stadens näringar, för samman flöden och skapar dynamik som resulterar i en mångfald av fantastiska upplevelser för både invånare och besökare.”

ÅRETS EXPORTFÖRETAG: RENHOLMEN

”Byskeföretaget Renholmen har både en stark lokal anknytning och en starkt växande exportmarknad. De två senaste åren har deras export ökat med 792 % och idag uppgår den till 82 % av omsättningen. Renholmen är ett branschledande företag med smarta lösningar och produkter, som genererar hög kvalitet och kapacitet med fokus på säkerhet och miljö. Ett bra bevis för Renholmens branschposition är att de har levererat merparten av lösningarna och produkterna till det sågverk i Finland som anses vara världens modernaste.”

Annons

ÅRETS PROFIL: LINA ANDERSSON

”Som vd för Once Upon har Lina Andersson på kort tid profilerat sig som en av Skellefteås mest intressanta, omtalade och framgångsrika företagsbyggare. Hennes snabbväxande startup har dubblerat omsättningen och trots pandemitider har de både lyckats erövra världen och skapat nya jobb i Skellefteå. Med fokus på företagskultur och hållbarhet har Lina utvecklat en modern arbetsplats där många vill jobba, och ett varumärke som både medarbetarna, kunderna och investerarna älskar.”

ÅRETS FÖRETAG: NORDVESTOR

”Nordvestor, som sedan 30 år äger och förvaltar fastigheter i centrala Skellefteå, har valt att trotsa ’experterna’ som förutspår centrumhandelns död. De har bland annat satsat på Citykompaniet, som rustats upp och fått flera nya butiker under hösten. Dessutom har de byggt det intilliggande parkeringshuset och satsar på en ny fastighet för ICA-Torget, med både kontor och bostäder. Nordvestors tro på ett levande centrum är av stor betydelse för ett växande Skellefteå.”

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons