Annons

Bostadsgarantin var avgörande för vissa studenter – oviktig för andra: ”Det var en trygghet”

SAMHÄLLE En del studenter på campus var helt ovetande om bostadsgarantin innan de började plugga. Andra beskriver den som helt avgörande för att det alls skulle bli några studier i Skellefteå.

Annons
Foto: Tinika Häggström

Margareta Lundström, Tabita Heikkinen och Agnes-Victoria Nygren pluggar undersköterska på Campus Skellefteå. De bor alla i Skellefteå respektive Bureå och hade inget behov av någon bostadsgaranti.

– Den var helt oviktig. Jag visste knappt att den fanns, säger Agnes-Victoria.

Annons
Foto: Tinika Häggström

Jeroen Gort och Victorien Anne läser på Green flight academy. Både bor i de tillfälliga bostäderna i barackerna och Ingen av dem kände till bostadsgarantin innan de kom till Sverige och Skellefteå för att plugga.

– Skolan fixade boendet, det behövde vi inte bry oss om, säger Victorien.

De båda är tveksamma till om de hade kommit till Skellefteå förutsatt att de behövt lösa boendet på egen hand.

Foto: Tinika Häggström

Oskar Björnwid, Linus Lind och Tristan Båvik läser andra året på datorgrafik för spel och film. Tristan förklarar att eftersom han kommer från Skellefteå så behövde han inte bostadsgarantin. Oskar, som kommer från Kristianstad, säger att bostadsgarantin var avgörande för att det ens skulle bli några studier i Skellefteå.

– Det var jätteviktigt, jag hade bara två veckor på mig att förbereda allt efter att jag blev antagen. Jag tror jag fick boende samma dag som jag sökte, säger Oskar.

Linus kommer från Kalix. Även för honom var bostadsgarantin viktig.

– Det var en trygghet att veta att jag är garanterad en bostad. För mig var det inga problem alls, men de som kom hit i höstas hade svårt att få en bostad, säger Linus.

Artikeln är en del av Megafonen 26/1 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons