Annons
Ida Lindh, FoU-strateg på Skellefteå kommun, ser fram emot alla förändringar som är på gång på campus. Foto: Tinika Häggström

Stora förändringar på campus – bostäder, byggnader och nya utbildningar: ”Kommer äntligen vara byggkranar på området”

SAMHÄLLE Stora satsningar görs på Campus Skellefteå. Bostäder, en forskningsbyggnad mot älven och renoverade lokaler för att rymma ett växande studentunderlag. “När vi ska utveckla området är det mycket som hänger på lokaler och miljöer”, säger FoU-strategen Ida Lindh.

Annons

Det satsas mycket pengar på Campus Skellefteå, allt från nya byggnader till renoveringar i befintliga lokaler. Ida Lindh, som är forsknings- och utbildningsstrateg på kommunen och jobbar med campus, säger att satsningarna på området började tidigt.

– Redan innan Northvolt bestämde sig för att etablera sin fabrik här hade vi ett stort kompetensbehov i kommunen.

14 000 nya jobb, det är behovet som kommunens strateger utgår från när de lägger upp planer för de kommande åren. Ida förklarar att Skellefteå sticker ut nationellt.

– Vi har alltid haft väldigt långa avstånd till högre utbildning. Hade det här varit på 80-talet hade vi haft en egen högskola, säger hon och syftar på Skellefteås utveckling.

Annons

Som det ser ut idag finns ingen renodlad högskola i Skellefteå, istället är flera olika aktörer kopplade till campus. Det är något som Ida menar är positivt.

– Vi kan plocka in utbildningar efter behov, istället för att ha ett eget universitet med fasta utbildningar.

Fler utbildningar och nya byggen

2023 har elva nya Yrkeshögskoleutbildningar beviljats, vilket är fler än någonsin tidigare på Campus Skellefteå.

Annons

Utmaningen för Ida och hennes kollegor är att skapa kännedom om vilka utbildningar som erbjuds, eftersom universiteten och de övriga utbildarna har olika förutsättningar.

– Yrkeshögskoleutbildningarna beviljas i två år, sedan är det inte säkert att de är kvar. Det gör det svårt att säga exakt vilka program som är kvar om fem år.

Det är inte bara utbildningsutbudet som förändras, stora resurser läggs även på att utveckla campus både inom- och utomhus. Flera byggprojekt kan sätta första spadarna i marken redan till sommaren.

– Det kommer äntligen vara byggkranar på området, man kommer verkligen att kunna se det utvecklingsarbete som pågår, säger Ida Lindh.

Skiss över Arctic center of energy. Foto: MAF Arkitektbyrå

Klicka på bilden för att göra den större. Karta över planerade och påbörjade förändringar på campus i Skellefteå.

Artikeln är en del av Megafonen 26/1 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons