Annons
Enligt den här modellen blir historia och tidigare arbetserfarenhet sekundärt. Foto: Pexels

Bort med cv och personliga brev – ny rekryteringsmodell framtagen i Skellefteå • Ska hjälpa i sökandet

NÄRINGSLIV För att underlätta rekrytering till Skellefteå har Arbetsförmedlingen och Region Västerbotten utvecklat en modell som bygger på övningar istället för cv och personliga brev. Det här ska redan ha gett resultat på Northvolt.

Annons

Vissa grenar av Skellefteås näringsliv skriker efter kompetens. En del personal behöver rekryteras från andra delar av Sverige och världen, något som kommunen och regionen vill underlätta.

Skellefteå kommun har bland annat lanserat en digital guide nyligen, som ska hjälpa potentiella inflyttare att ta språnget.

Nu har även Region Västerbotten och Arbetsförmedlingen tagit fram en ny rekryteringsmodell, med input från Northvolt. De har dragit inspiration från Pôle emploi, den franska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen som länge tillämpat en liknande modell.

Annons

– Det finns ett sätt att jobba på i Frankrike där man utesluter cv och personliga brev helt och hållet. I stället görs urvalet genom olika simuleringsövningar. Den metodiken har vi tagit vara på och vidareutvecklat, säger Michelle Hansson Da Silva, psykolog på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Redan gett resultat

Genom detta ska en del redan ha fått jobb på Northvolt. Företaget har tagit fram åtta övningar i samarbete med Arbetsförmedlingen som de arbetssökande fått göra.

– Med den här nya metoden för vi en dialog med arbetsgivaren om vad just denna behöver. Sedan tas simuleringsövningarna fram tillsammans med företaget, berättar Michelle Hansson Da Silva.

Annons

De kandidater som uppnår en viss poäng erbjuds sedan en intervju.

– Även dessa blir då oftast helt annorlunda. I stället för att basera intervjun utifrån ett cv och vad personen åstadkommit tidigare handlar samtalen mer om vad personen kan tillföra med ett framåtblickande perspektiv, fortsätter hon.

Annat kommer fram

I grund och botten handlar modellen om att inte bedöma en persons lämplighet utifrån dennes historia och tidigare arbetserfarenhet. Allt det är sekundärt så länge personen besitter den kompetens som behövs.

Annons

– När man baserar sitt urval på övningar kommer andra färdigheter fram. Sådana som du kanske inte ens har lärt dig på ett jobb eller vid en skolbänk, berättar Michelle Hansson Da Silva.

Rekryteringsmodellen är framtagen som en del av projektet Relocate, vars syfte är att bidra till kompetensförsörjningen i Skellefteå.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons