Annons
Ramy Ibrahim, Anders Svedjevik, Rana Miri, Ghadir Miri och Hassan Miri. Foto: Jonas Nilsson

Traditionell dans, musik och nöje – mångkulturell festival ser dagens ljus i Skellefteå: ”För oss samman”

KULTUR Nästa helg anordnas den nya festivalen Mångkulturella Kulturslaget i Skellefteå. Arrangörerna vill föra samman människor på ett trevligt sätt och ge olika kulturer en plats att uttrycka sig.

Annons

Det är ett nytt sammanhang för olika kulturer att mötas i Skellefteå, och upplevas på olika sätt. Genom dans, livemusik, fika och möten med nya människor. Festivalen har fått namnet ”Mångkulturella Kulturslaget” och går snart av stapeln för första gången.

– Det är så många som flyttar till Skellefteå nu, så det här känns viktigt. En festival där man kan lära känna varandra och ha roligt ihop. Vi tänkte att dans och musik – det är något som för oss samman, berättar Rana Miri.

Hon är en av initiativtagarna i familjen Miri, som tog kontakt med Folkparken och lade fram sin idé. Chefen Anders Svedjevik blev genast eld och lågor.

– Vi tycker att det är ett jättebra initiativ. Det är viktigt med kultur och på Folkparken ska det inte bara vara rock’n’roll och disco, säger han.

Annons

De har även fått med sig studieförbundet ABF, Kulturföreningen Mullberget, Skellefteå kommun och flera etniska föreningar, så nu bär det av. Festivalen anordnas på Folkparken lördagen den 21 januari.

Musik på olika språk

Det blir ett dagsevenemang med fika, workshops och några aktiviteter även för barn.

Till scenen kommer både Skelleftebandet Lucid Blues och artister med ursprung i Iran och Afghanistan, som kommer att sjunga på persiska och dari. Det vankas också dans i traditionella kläder från Palestina, Afghanistan och Iran.

– Nadja från Iran ska till exempel dansa magdans. Hon har även en workshop och ska uppmärksamma kvinnors situation i Iran, berättar Ghadir Miri.

Annons

Även fikat får inslag från Mellanöstern. Festivalen blir öppen och gratis för alla, men arrangörerna ser gärna att intresserade gör en föranmälan på Facebook för att få en uppfattning om hur många som kommer. De hoppas på så många som möjligt.

– Dans och musik är ett internationellt språk, så kom hit bara och ha roligt, uppmanar en glad Ramy Ibrahim vid ABF.

De hoppas även att Mångkulturella Kulturslaget kan bli återkommande i Skellefteå.

– Man slår ett slag för olika kulturer både här, i Västerbotten och nationellt. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra, säger Anders Svedjevik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons