Annons
Du fastnar som egenföretagare och kämpar på, berättar Shervin. I dag ser han tillbaka på allt slit med nya ögon. Foto: Jonas Nilsson

En egenföretagares kamp: Shervin måste stänga – och sälja familjens hus • ”Allt som vi sparat försvann”

NYHETER Restaurang Valentino på Kanalgatan har bommat igen. Efter en hopplös kamp har ägaren Shervin Ahmadzadeh tvingats ge upp, sälja familjens hus och flytta. I dag ser familjen till att finna mer tid för varandra.

Annons

Han har drivit restaurangen i över tio år. Shervin har jobbat här tillsammans med sin fru, sin pappa och en rad anställda genom åren. Valentino ligger mitt i centrum och ruljansen har mestadels varit bra.

– Men om jag skulle starta någonting i dag så skulle jag tänka mig för mer.

Långa veckor och sena kvällar. Som egenföretagare är det inte ovanligt, Shervin har också funnit sig i det, men livet förändras och synen på vad som är viktigt. Deras dotter växer och häromåret insåg paret att någonting måste hända.

– Vi bestämde att när hon börjar förskoleklass så ska vi göra någonting annat, för att få mer tid med henne. Båda jobbade sex dagar i veckan då, vi skjutsade henne på förskolan och kunde ofta inte hämta henne förrän hon redan sov.

Det är en viktigt tid för ett barn, när man är i den där åldern. Tid som vi inte kunde ge.

När Shervin berättar blir han märkbart berörd.

– Det är en viktigt tid för ett barn, när man är i den där åldern. Tid som vi inte kunde ge. Därför beslutade vi att antingen sälja Valentino eller göra om konceptet.

I slutändan kom inget av det att ske. Det här var just före pandemin och snart skulle allt glida dem ur händerna.

Annons

Blev överväldigade

Restriktioner infördes, kunderna slutade komma och intäkterna försvann, men inte utgifterna. Hela restaurangbranschen drabbades hårt när smittan kom, men Shervin inser också att de kunnat göra saker annorlunda.

– Vi hade kvar personalen ganska länge till exempel, för då visste ingen hur länge coronan skulle hålla i sig.

Som egenföretagare blir du fängslad. Du kan inte bara stänga utan måste kämpa vidare.

Förlusterna blev så stora, så snabbt, att de överväldigades och förändringen aldrig kom. Istället blev de följande åren ett desperat paddlande mot strömmen. Shervin såg ingen väg ut.

– Som egenföretagare blir du fängslad. Du kan inte bara stänga utan måste kämpa vidare, du jobbar och jobbar men det blir hela tiden värre. Allt som vi hade sparat bara försvann.

När restriktionerna så småningom lättade hade de fortfarande öppet, men restaurangen levde på lånad tid.

Annons

Skulder kom ikapp

Under krisen begärde Shervin anstånd hos Skatteverket. De kunde skjuta upp sina betalningar, överleva krisen, men skulderna var kvar. Han kämpade vidare men betalningskraven kom snart ikapp.

– Det blir som att betala dubbel arbetsgivaravgift, dubbel moms och allting, för att täcka de tidigare månaderna. Vi försökte med de marginalerna fanns bara inte.

Till slut kunde de inte blunda för det oundvikliga. Dörrarna stängdes och i dag sitter papp för fönstren mot Kanalgatan.

När pandemirestriktionerna lättade höll de fortfarande öppet, men restaurangen har levt på lånad tid. Foto. Jonas Nilsson

Drabbas även privat

För andra hade det kanske stannat där, med bolaget i konkurs. Det är många som har gått omkull i sviterna av pandemin. Vad som blivit så förödande för Shervin och hans familj är bolagsformen.

Valentino har drivits som ett handelsbolag, vilket innebär att ägaren bär ett personligt ansvar för bolagets skulder.

– Med ett aktiebolag har du mer trygghet vid en konkurs, men du tänker inte så när du startar bolaget. Man planerar inte för att misslyckas.

Du tänker inte så när du startar bolaget. Man planerar inte för att misslyckas.

Därför har slaget blivit så hårt. Efter nio år i Bergsbyn har familjen tvingats lämna sitt hus, som nu ligger ute till försäljning.

– Vi hade renoverat och gjort fint och allting. När vi sedan kom till en mörk lägenhet började vår dotter att gråta. Hon kände sig inte trygg där, men vi hittade en annan lägenhet med samma hyra som var lite finare.

Mer tid för varandra

I dag har föräldrarna nya jobb och försöker lämna det svåra bakom sig. Shervin jobbar på Northvolt sedan i december och extraknäcker på sidan av. Även det upptar mycket tid, men det är inte alls som förr.

– Jag har alltid varit egenföretagare och det är två helt olika levnadssätt. Det är först nu som jag insett hur många timmar jag har lagt ned och aldrig får tillbaka. Man lär sig vilket värde tiden har.

Annons

Han vill skicka det vidare till andra egenföretagare som är eller hamnar i samma sits.

– Jag vill förmedla att det är okej att misslyckas. Det är nog många som inte vågar erkänna det, för andra eller sig själva. Du fastnar som egenföretagare och kämpar på fastän det kan vara värt att ta sig ut.

Man lär sig vilket värde tiden har.

Den förändring som familjen hela tiden strävat efter har de nu också uppnått, även om priset varit högt.

– Vår dotter har sagt att hennes största dröm är att mamma och pappa ska kunna vara lediga tillsammans ibland, så att vi kan hitta på saker ihop. Vi får mer tid tillsammans nu, så hon tycker det blivit jättebra, säger Shervin och ler varmt.

Artikeln är en del av Megafonen 26/1 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons