Annons
Bild från den senaste tävlingen i Skellefteå. Foto: Deniz Özumagi

Efter årsskiftet: Folkfesten tillbaka för elfte gången • Väntar sig cirka 400 tävlande – invigs till vakpoesi

NYHETER I vinter ställs simmare från långt och nära ifrån återigen mot varandra i Skellefteälvens iskalla vatten. I februari är det dags för den elfte upplagan av vintersimmet.

Annons

Folkfesten kom tillbaka i full kraft i början av 2022 och efter årsskiftet, på lördagen den 11 februari, är det dags igen. Det blir elfte gången som det öppna skandinaviska mästerskapet i vintersim arrangeras i Skellefteå.

Förutom de många åskådarna brukar tävlingen också locka simmare från hela världen. Ibland har ett 20-tal nationer varit med. Arrangörerna i föreningen Mörkrets och kylans glada vänner är hoppfulla även nu och räknar med cirka 400 tävlande.

Annons

– Tävlingen invigs på kvällen den 10 februari med bland annat tävlingarna poesi i vak och musik i vak, säger Kalle Viklund, projektledare för tävlingen, i ett pressutskick.

Under tävlingsdagen anordnas lopp på 25, 50 och 100 meter, plus en lagstafett på fyra gånger 25 meter i det nära nollgradiga vattnet.

”Blivit en hälsotrend”

Under fredagen, dage före, kommer det även att arrangeras ett seminarium om hur människor påverkas av mörker och kyla.

Annons

Mörkrets och kylans glada vänner tänker dessutom ha en egen vak öppen vid Café Kajutan i Stackgrönnan, dit allmänheten välkomnas för att testa vinterbad.

– Förutom den finns det också många andra vakar i Skellefteå och jag vågar påstå att vår satsning med vintersimmet bidragit till att vinterbad nu blivit en hälsotrend i hela Sverige, säger ordförande Mats Wahlberg.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons