Annons
Foto: Jonatan Stålhös

Efter kontroll: Skellefteå kommun polisanmäler personer i förening • Misstänker fusk: ”Oerhört tråkigt”

NYHETER Skellefteå kommun har gjort en polisanmälan efter en kontroll av en förening. Personer som varit aktiva i föreningen ska ha tagit ersättning för tjänster de aldrig utfört.

Annons

Personerna ska har fått ersättning för ledsagning som aldrig utförts, enligt Skellefteå kommun. Det ligger till grund för polisanmälan, som även omfattar utbetalda bidrag till samma förening.

Ledsagning utförs ideellt av personer aktiva i en förening, som därefter rapporterar till Skellefteå kommun för ersättning och kompensation för eventuella mindre utlägg. Utbetalningar sker sedan från socialkontoret via kultur- och fritidskontoret.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och har därför beslutat oss för att göra en polisanmälan, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef för socialkontoret, i ett pressmeddelande.

Annons

Personerna har tidigare arbetat inom Skellefteå kommun och när detta upptäcktes ska en av medarbetarnas anställning ha avslutats med omedelbar verkan. Eftersom ledsagarservice ingår i LSS har kommunen även gjort en lex Sarah-anmälan.

– Ledsagarservice har funnits länge och funkar i de allra flesta fall väldigt bra. Därför är det oerhört tråkigt och ledsamt att något sådant här händer eftersom det handlar om ett förtroende som utnyttjas, säger Maud Berggren, verksamhetschef på socialkontoret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons