Annons
Nya kommunpolitikern Kornelia Paulander (C) gjorde sin första dag i fullmäktigesalen. Foto: Jonatan Stålhös

Nya ansikten – och bebis – på plats när fullmäktige öppnades: ”Spännande och ärofyllt”

NYHETER Den nya mandatperioden är igång och för några var det första dagen på jobbet som politiker i kommunfullmäktige.

Annons

Det var nästan skolstartsstämning i kommunfullmäktige på tisdagsmorgonen, det första för den nya mandatperioden 2022-2026. På dörren till Forumsalen satt en lista med ”bordsplaceringen”, vilket gjorde att både nya och gamla fick se sig om efter sina platser och kanske bekanta sig med en ny bordsgranne.

Kornelia Paulander (C) är en av de helt nya politikern och gjorde sin allra första dag i kommunfullmäktige.

– Det känns jätteroligt! Spännande och ärofyllt, säger hon.

Annons

Bland hjärtefrågorna räknar hon jämställdhet, hållbar utveckling och skolfrågor.

– Jag hoppas att vi kan komma överens tillsammans med majoriteten om hur vi på bästa sätt ska få Skellefteå framåt. Med den stora omställning vi har framför oss, vad det kommer att kräva och vilka olika behov som uppstår i och med det, säger Kornelia Paulander.

Linnea Öhman (MP) blev mamma för drygt en månad sedan och hade med sig dottern till Forumsalen. Foto: Jonatan Stålhös

Miljöpartiets språkrör Linnea Öhman blev nyligen mamma, och nu fick den 1 månad och 8 dagar gamla dottern följa med in i den politiska hetluften.

Det var inte första gången en bebis var med i de sammanhangen, men det sägs vara den yngsta hittills.

Ser man bland ledamöterna är det också ganska många unga kvinnliga politiker, till exempel är det många ”ordföringar”som är unga tjejer

– Jag är jätteglad att få möjligheten att ha med henne och kunna fortsätta i demokratins tjänst, säger Linnea Öhman, som ändå var lite orolig för att det skulle störa för mycket.

– Men jag har bara fått positiv respons. Jag skulle säga att det är ganska barnvänligt, fullmäktige har gjort anpassningar för småbarnsföräldrar genom arvodesreglement och även bestämt att man ska sluta vid klockan 17. Ser man bland ledamöterna är det också ganska många unga kvinnliga politiker, till exempel är det många ”ordföringar” (nämndsordföranden, reds anm.) som är unga tjejer, säger hon.

Annons

Ny ordförande i fullmäktige för mandatperioden blev Annamaria Hedlund (S), som under högtidliga former fick ta emot den så kallade borgmästarkedjan från ålderspresident Kenneth Fahlesson (S).

Hon började sitt uppdrag med att tacka för förtroendet och skickade samtidigt en uppmaning till fullmäktige inför mandatperioden.

Annamaria Hedlund (S) är ny ordförande för fullmäktige och tar emot borgmästarkedjan av Kenneth Fahlesson (S). Foto: Jonatan Stålhös

– Vi har fyra år framför oss där vi behöver hjälpas åt. Vi kommer att vara oense, ha diskussion och debatt. Jag tänker att vi alla ska ha ambitionen att göra det så respektfullt och demokratiskt som möjligt, även om vi sticker ut hakan och armbågar ibland – som sig bör när vi tycker och tänker olika. Med förhoppningen om att vi alla vill Skellefteås bästa, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons