Annons
  • Rustique är idag största nattklubben i Skellefteå. Men vd Nadia Wallmark önskar ändå att det skulle finnas fler aktörer. "Både hitflyttare och redan boende vill ha mer utbud på nattlivet", säger hon. Foto: Jonatan Stålhös
  • Sedan pandemirestriktionerna släppte har O'learys öppnat upp dansgolv igen. Fredagar och lördagar möblerar de om den inglasade delen av serveringen för att bli dansgolv. Foto: Jonatan Stålhös
  • Senaste tiden har Stadskällaren dragit igång klubbkvällar. Bland annat Balzac the club, som fyllde lokalen till bredden med festsugna besökare häromhelgen. Foto: Jonatan Stålhös

Fler krogar men mindre dansgolv – så har utelivet i stan förändrats: ”Vill ha mer”

NÖJE På senare år har mat- och pubkultur vuxit i Skellefteå, medan nattklubbarna backat. Men några ställen jobbar för att skaka liv i en lite insomnad klubbscen. “Vi har personal som brinner för vad de gör”, säger Nadia Wallmark, vd Rustique.

Annons

För många är det lätt att tänka tillbaka på hur det var när Skellefteås riktigt stora uteställen hade öppet.

Kvällar när både Stadshotellet och Etage hade öppet sina dansgolv kunde långt över 2000 personer vara ute på stan för att festa, ofta både fredag och lördag. Så ser det inte riktigt ut i dag.

– När jag började jobba inom krogbranschen så var det med nattklubb. Det var annorlunda på den tiden, då var mer folk ute. Nu har det övergått mer mot pubande, säger Nadia Wallmark.

Annons

Hennes restaurang Rustique är ett av få ställen i Skellefteå som har regelbundna dansgolv idag.

Nuförtiden är fredagar lite lugnare dagar när de snittar omkring 300 gäster, och på lördagar kan det komma allt mellan 400-800 personer.

Hela staden är i en expansiv fas och egentligen är det bara tragiskt att vi inte har mer att erbjuda i dagsläget.

Även om de nu är störst i stan på nattklubb är det egentligen inte en situation som är önskvärd, enligt Nadia.

– Nej, absolut inte. Hela staden är i en expansiv fas och egentligen är det bara tragiskt att vi inte har mer att erbjuda i dagsläget. Både hitflyttare och redan boende vill ha mer utbud på utelivet, säger Nadia och lägger till:

– Vi på restaurangen vill också ha någonstans att gå ut – det är inte så kul att festa på sitt jobb, säger hon med ett skratt.

Mohammed Omayrat, ägare O’learys Skellefteå. Foto: Jonatan Stålhös

På O’learys har man haft dansgolv i omgångar och när pandemirestriktionerna lättade valde de att dra igång ett igen.

Sedan dess har den inglasade delen av restaurangen möblerats om till ett dansgolv med DJ-bås varje fredag och lördag, öppet från 18 år och uppåt.

Det är en typ av kvällar som ägaren Mohammed Omayrat trivs med.

– Jag gillar ungdomar, det är alltid bra stämning på de kvällarna. Ungdomarna är artiga och trevliga – blir de nekade servering så är det inget bråk. Det är faktiskt mer jobb med de äldre som ska säga åt en hur man ska göra sitt jobb och sånt, säger han.

Annons

Mohammed har varit med länge i Skellefteås krogliv nu. Han konstaterar att de stora aktörerna som tidigare slukade alla besökare inte finns längre.

Som följd är det gott om besökare på de mindre pubarna nästan varje kväll.

– Det har gått mot mindre dans och mer matkultur. Det hör jag från kollegor i andra städer också, som Sundsvall till exempel. Där finns inte heller de stora klubbarna utan det är mer utspritt på många små ställen, säger han.

“Lillördag” har försvunnit i Skellefteå.

En stor förändring han sett över tid är att veckans festdagar blivit färre. Tidigare kunde det vara bra drag sent in på nätterna både onsdag, fredag och lördag samma vecka.

– “Lillördag” har försvunnit i Skellefteå, konstaterar Mohammed.

Han anser att det är ett lagom antal dansgolv i Skellefteå idag, sett till kundunderlaget.

– Vi brukar kolla runt hur det är på andra ställen i stan, och en bra helg är det omkring 1000 personer ute, mellan 700 till 1200. Tidigare kunde det vara 1200 bara på Verandan, så det är så långt underlaget räcker. Om det kommer fler ställen kan det bli för tråkigt, säger han.

En omdiskuterad teori till att färre går på nattklubb nu är att fler raggar via datingappar istället för att gå ut. Foto: Anders Andersson

Utvecklingen att färre går ut för att dansa kan till viss del speglas i en nationell trend, där även klubbar i storstadsområdena fått det svårare att gå runt sedan pandemin.

En anledning kan vara att fler raggar via datingappar istället för att gå ut, något P3 Musiknyheter rapporterat om.

– Alla håller inte alls med om den förklaringen, men klart är att det skett en attitydförändring under pandemin. Jag tror verkligen att pandemin gjort oss lite latare, säger Moa Lindstedt, musikjournalist på P3.

– För en del personer var uteliv en del av ens identitet, och under pandemin har de hittat andra saker. Det kan vara svårt att få tillbaka de personerna.

Stadskällaren har nyligen börjat med sporadiska klubbkvällar, som blivit väldigt uppskattade. ”Folk tycker att det är jättekul”, säger delägare Markus Richtmann. Foto: Magnus Lindkvist / Jonas Nilsson

Men på senaste tiden har det börjat komma fler klubbinitiativ. Carl-Viktor har börjat med dansgolv i år och även på Stadskällaren bubblar det.

De har nyligen kört igång de två klubbarna Svartkällaren och Balzac the club, och har nu flera datum planerade för kommande månader.

– Folk tycker att det är jättekul. Vi kör något mellanting mellan nattklubb och pubkväll, där hänget med kompisar och atmosfären är det viktiga. Förut fanns det mycket såna klubbar och det är den undergroundkänslan vi vill ha, säger Markus Richtmann, delägare på Stadskällaren.

Annons

Tillbaka till Nadia Wallmark på Rustique. Hon välkomnar att fler drar igång och menar att konkurrens är bra. Hennes förhoppning är att det ska leda till att fler börjar gå ut på klubbarna.

– Besökare har så olika önskemål. En del vill ha mer temakvällar av olika slag, och om vi är fler klubbar är det också möjligt att nischa sig och uppfylla de önskemålen, säger hon.

– Vi har personal som brinner för vad de gör. Så länge vi har besökare som vill komma och roa sig så kör vi.

Artikeln är en del av Megafonen 24/11 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons