Annons
Sedan februari jobbar Felicia Selin med att utveckla Hubben för Studiefrämjandet. “Vi gör det här tillsammans med Folkuniversitetet. Med våra olika inriktningar kompletterar vi varandra väldigt bra”, säger hon.

Dags för invigning för Hubben – blir ny mötesplats mitt i stan: ”Ska bli som ett andra hem”

NYHETER 1 december slår Hubben upp portarna i 51:ans gamla lokaler. Förhoppningen är att skapa en ny sorts mötesplats som inte finns i Skellefteå idag. “Det måste finnas ett mellanting mellan Sara kulturhus och kommunala möteslokaler”, säger Felicia Selin, samordnare vid Studiefrämjandet.

Annons

Lokalerna håller fortfarande på att förberedas och fixas när Felicia Selin släpper in på Hubben. Hennes kollegor är i full gång med att skruva ihop möbler och måla väggar.

– Just nu ligger fokus på att göra det klart. Men det finns mycket kvar att göra även efter invigningen, säger hon.

Hubben är ett gemensamt projekt mellan Studiefrämjandet och Folkuniversitetet, där Felicia blir samordnare och även verksamhetsutvecklare. De håller till på Kanalgatan, i lokalerna som tidigare var fritidsgården 51:an.

Annons

Ambitionen är att det ska bli ett hus där alla, och framför allt unga, känner sig välkomna.

– Det finns nästan inget utrymme för det fria och frivilliga i Skellefteå längre. Man skickade ut alla från Förlåt-huset och Giraffen rivs, samtidigt som man jobbar mot ungdomshänget på stan. Var ska man få vara då, säger Felicia Selin och fortsätter:

– Man kan såklart gå i kulturskola eller vara med i ett fotbollslag. Men då är det någon annan som bestämt ramarna. Här ska man känna att man har möjlighet att påverka.

Hubben tar plats i tidigare ungdomsgården 51:ans lokaler.

Ambitionen är att Hubben ska vara anpassningsbar efter vad man vill göra där. Om det kommer några som vill göra podcast ska ett av mötesrummen kunna bli studio. Eller om en annan grupp vill lära sig väva ska man kunna stuva om till ett hobbyrum.

– Jag vill att det här huset ska bli som ett andra hem. En plats för det som är mellan den vanliga lunken med jobb eller skola. Man ska kunna uttrycka sig här, säger Felicia.

Annons

Invigningen ger kanske en försmak av bredden av ämnen som kommer att rymmas under ett och samma tak.

Förutom konsert med punkbandet Kjells Bänk blir det prova på-aktiviteter, samt föreläsningar om jämställdhet, jakt, integration och miljö.

– Det blir också ukrainsk kör och mat. Folkuniversitetet har svenskundervisning för många av dem som kommit hit sedan kriget bröt ut, och de kommer ha en del matlagning inför invigningen, säger Felicia.

Felicia Selin, samordnare för Hubben.

Hon tillträdde sin tjänst i februari och har planerat för det här sedan dess. Några föreningar har redan flyttat in och börjat träffas i lokalerna, och mer ska det bli framöver.

– Det är mycket som händer nu och många som vill dra igång saker. Där ska jag vara med och främja och hjälpa till. Om någon kommer och vill boka Hooja för en spelning ska inte jag vara den som bokar, men visa var de kan söka bidrag och sånt. Jag är riktigt peppad.

Artikeln är en del av Megafonen 24/11 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons