Annons
Anitha Sparrman, Maria Sandström, Hans Lundberg och Ulrika Markgren vid invigningen på Alhem. Foto: P-O Sjödin

Askgravlundar invigda i Skellefteå: ”En plats att minnas goda minnen”

NYHETER Under hösten har Svenska kyrkan Skellefteå invigt två nya askgravlundar, en på Alhem och en på Sunnanå.

Annons

Den nya askgravlunden på Alhems kyrkogård började byggas förra sommaren. Den ligger på fältet söder om Jakobs källa, inramad av mörka murar med ljuslister upptill, för att skapa avskildhet vid bänkarna runt dammen.

Den har fått namnet Stillhetens dal. Ett 30-tal åskådare samlades vid askgravlunden när Ulrika Markgren, kyrkoherde i Skellefteå, invigde den nyligen.

– Det finns så mycket stillhet och skönhet på en kyrkogård, så det är ingen tillfällighet att vi har valt att kalla den här platsen för Stillhetens dal, säger hon i ett pressutskick.

Annons

Svenska kyrkan Skellefteå har utformat platsen i samarbete med arkitektbyrån Björnfabriken. Detta efter att den andra askgravlunden, som nu kallas Skogsdungen, börjat bli fullbelagd på Alhem.

– Vi har plats för ungefär 3 000 askpåsar i den nya askgravlunden. Vid en akt i kyrkan finns det urnor att låna och anhöriga får vara med vid gravsättningen, berättar kyrkogårdsföreståndaren Hans Lundberg.

Annons

Ett 20-tal samlades även för invigningen på Sunnanå kyrkogård, där en askgravlund byggts vid den befintliga dammen. Valet av plats föll sig naturligt eftersom den är fin, fridfull och har uppvuxna träd.

– Askgravlunden är en plats att minnas alla goda minnen som man får dela tillsammans i livet, säger Ulrika Markgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons