Det bjuds på en något oväntad kombination av upplevelser den 2 december. Eller vad sägs om filmvisning i rehabbassängen på Eddahallen, följt av levande musik från Hyllan och sagostund vid barnbassängen?
– Vi har pratat länge om att göra mer “scenbrytande verksamhet”, att uppleva kultur på oväntade platser, säger Maria Wallin, kulturförmedlare vid Skellefteå kommun.
Hennes medarrangör Ulla-Maija Pesola är samordnare för nationella minoriteter vid kommunen.
Hon säger att det är viktigt att det arrangeras evenemang riktade mot Skellefteås omkring 4000 personer med finskt påbrå.
– Det finns ett växande intresse bland minoriteter, inte minst bland de som blivit förbjudna att tala finska i Sverige, där fler och fler hittar tillbaka till sina rötter. Därför är det väldigt kul att jobba med kulturen, säger Ulla-Maija Pesola.
Festivalen är uppdelad i två evenemang där den första, Finsk afton, utspelar sig på Eddahallen.
Att evemanget arrangeras där hänger ihop med den starka kulturella betydelsen som framför allt bastun har för tornedalingar och finnar.
– Vi tänkte att vi har en dag med värme och vatten, där temperaturen i bastun skruvas upp till en riktig finsk bastu. Det kändes som en bra grund att bygga kulturfestivalen vidare på. Det blir något nytt, säger Maria Wallin.
Efter aktiviteterna på Eddahallen fortsätter kvällen med finsk klubb på Mullberget.
Där spelar lokala bandet Lucid Blues, vars sångare har finska rötter, och så de två finska alternativa artisterna Finska Snubben och Tom Alfons. Det blir deras första spelning i Sverige.
– I deras texterna blandas svenska, finska och engelska, precis som våra minoriteter lever och pratar, säger Ulla-Maija Pesola.
– Det är två up and coming artister från finska hiphopscenen som fortfarande är ganska underground. Det kändes helt rätt att kombinera både traditionella finsk kultur med det här experimentella, säger Maria Wallin.