Annons
Foto. Pressbild

Lista: Se de vanligaste bilfärgerna i länet – och trenderna senaste åren

NYHETER Vit är den vanligaste bilfärgen i Västerbotten, och lila den mest sällsynta, enligt Transportstyrelsen. Bilarna tenderar att bli mer och mer anonyma.

Annons

Det finns över 190 000 bilar i länet och Transportstyrelsen har sammanställt hur färgerna fördelas. Uppgifterna grundas i vad tillverkarna anger när bilarna registreras.

– Biltillverkarna har ofta ganska spännande namn på sina bilars färger som ”Reef blue”, ”Black stone” eller ”Fusion red”. Vi håller oss dock med mer neutrala beskrivningar. Röd kan vara antingen röd, ljusröd eller mörkröd. Men inte mer detaljerat än så, säger Susann Dahlberg Karlsson, sektionschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Vit fortsätter att vara den mest populära färgen när svenskarna väljer bil, även i Västerbotten. I dag finns över 32 000 vita bilar i länet, motsvarande 16,8 procent av totalen. Samtidigt är det endast 1 av 600 bilar som är lila.

Trenden senaste åren

Transportstyrelsen gjorde en liknande sammanställning år 2019. Färgen som minskat mest sedan dess är mörkgrön. Den generella trenden är att bilar blir mindre färgglada och mer anonyma, men det finns undantag.

Annons

Till exempel har de orangea bilarna ökat med hela 19,8 procent.

– Ökningen av orangea bilar är ett roligt inslag som sticker ut lite. I övrigt handlar det mest om vitt, svart och grått, fortsätter Susann Dahlberg Karlsson.

Lista: De mest populära färgerna

Här är de vanligaste färgerna på personbilar i Västerbottens län:

Källa: Transportstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons