Annons
David Sundin uppträder på Nordanå 24 september. Foto: Kelly Lingmerth/Pressbild

David Sundin laddar för dubbla shower på Nordanå: “Jag kommer att ge allt”

NÖJE Han har jobbat som programledare i tv, skrivit böcker och manus. Men för Megafonen berättar David Sundin att det är just stand up som han har ett speciellt förhållande till. “Det är bara du och en publik som väntar på att få skratta, och så ska man lösa det”, säger han.

Annons

Få har nog missat framgången som är David Sundin. De senaste åren har han blivit brett folklig efter sin domarroll i SVT:s Bäst i test, agerat programledare i Melodifestivalen och att ha spelat pappa Bove i förra årets julkalender.

Men han har många strängar på sin lyra. Karriären inom underhållning började långt innan sina tv-framträdanden, med manusförfattande, barnböcker och stand up.

– Ofta är det så att det jag gör just för stunden är det roligaste jag vet, säger David Sundin.

– Om jag skriver en bok känner jag “wow, det här borde jag alltid göra”. När jag spelar in tv-program är det roligast, och när jag gör stand up känns det verkligen som att det är essensen av allt som är kul. Men det är väl mixen som gör att det fungerar. Om jag bara skulle göra en av grejerna skulle det nog ta bort det roliga.

Annons

“Nya svenska ord” är hans första helt egna föreställning. En 90 minuter lång stand up-show vars premiär blev framflyttad på grund av pandemin, men som sedan förra hösten rullat på och fått lysande recensioner. Den här hösten innebär också avslutningen för turnén.

– Det blir sista chansen att se den här föreställningen, så jag kommer att ge allt för att ha så kul som jag bara kan på de här sista gigen. Det kommer att bli fullt ös, säger David Sundin.

”Det blir sista chansen att se den här föreställningen, så jag kommer att ge allt för att ha så kul som jag bara kan på de här sista gigen”, säger David Sundin. Foto: Daniel Bernstål/pressbild

Tjusningen med stand up menar han är enkelheten i formatet.

– Det är den rena underhållningsformen. Man har bara en lampa och en mikrofon. Det finns inga kringgrejer som band eller sketcher som man kan gömma sig bakom. Det är du, och publiken som väntar på att skratta. Och så ska man lösa det, liksom. Jag gillar verkligen den formen, säger han.

När han kommer till Skellefteå blir det dubbla föreställningar på Nordanåteatern. Det är inte första gången under turnén som arrangören lagt till en extra föreställning när det varit högt biljettryck. Att uppträda två gånger på samma dag menar han i regel är kul, men det kan också bli lite utmanande.

Annons

– Jag hade en vända i början av turnén när det blev dubbla föreställningar tre dagar i rad. Sista dagen var det svårt att hålla koll på manuset i huvudet – ska jag säga det här skämtet eller har jag redan sagt det, eller var det på föreställningen igår? säger han med ett skratt.

Det finns dock en stor fördel med dubbla föreställningar, menar David Sunidn.

– Direkt efter en föreställning är man som mest igång och har haft som roligast. Då vill man bara göra det igen – och så får man det!

Annons

I sann lokaltidningsanda får han en fråga om sin egen relation till Skellefteå, och det visar sig David och Guldstadens vägar ännu inte korsats. Men det är en bekantskap han ser fram emot att stifta.

– Jag brukar ta en promenad och insupa lite atmosfär när jag kommer till en ny stad. Då förundras jag ofta över att vi har så många fina städer i det här landet. Jag tänker nästan alltid antingen att här skulle man bo, eller hit vill jag komma tillbaka för att semestra, säger han.

Så då får vi se om det blir semester eller flytt till Skellefteå framöver?

– Haha, ja exakt så.

Artikeln är en del av Megafonen 8/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons