Annons
Johan "SvampJohan" Sjöström och Joel "Greve The Globe" Abel har gjort en låt om skejtparken Giraffen. Foto: Jonatan Stålhös

De hyllar skejtparken Giraffen i ny låt • Klart att parken ska rivas: ”Ingen skräll”

MUSIK En ny låt av lokala rappare lovordar skejtparken på Solbacken. "Ett sätt för oss att ge tillbaka lite till communityt", säger Johan "SvampJohan" Sjöström.

Annons

I veckan släpptes ”Giraffen”, en hyllningslåt till den drygt 30-åriga skejtparken i skogsområdet intill Degermyran på Solbacken.

– Jag skejtar inte själv men har hängt här mycket, det är alltid sån otrolig stämning. Det här är väl ett sätt att ge någonting tillbaka till communityt, säger Johan Sjöström, Skelleftesonen som rappar under namnet SvampJohan.

Annons

Han har gjort låten tillsammans med producenten Joel ”Greve The Globe” Abel. Dessutom med gästspel av Umeåbaserade Random Bastards-profilen Erk.

För Johan och Joel var det stort att göra en låt tillsammans med Erk.

– Vi var i studion och skrev låten på typ en timme, sen satte han sin vers på första tagningen. Jag var väl lite mer nervig och behövde kanske 30 tagningar, säger Johan med ett skratt.

Skejtparken Giraffen på Solbacken. Foto: Jonatan Stålhös

Låttexten blandar utdrag ur naturdokumentärer om giraffer med mer interna fraser som lokala platsbeskrivningar och omnämnanden av personer som varit engagerade i parken.

– Den ska vara en hyllning, där de som vet – de vet, säger Joel Abel och fortsätter:

– För någon utomstående kan det låta som att det handlar om djuret giraffen men har man mer lokalkännedom kommer man förstå vad det syftar till.

Det är ingen skräll att det rivs. Men det har ändå varit viktigt att strida för att visa att vi kommer att slå tillbaka.

På fredagen berättade Norran att det nu är klart att parken ska rivas. Dessutom har Skellefteå kommun upplåtit plats på annat håll där man ska få bygga en ny park.

Skejtparken Giraffen på Solbacken. Foto: Jonatan Stålhös

Johan Sjöström och Joel Abel nås av beskedet om parkens framtid under vår intervju, men blir inte särskilt överraskade.

– Det är ingen skräll att det rivs. Jag antog direkt att det skulle bli så. Men det har ändå varit viktigt att strida för det här för att visa att vi kommer att slå tillbaka, säger Johan.

– Nästa gång ett kulturställe hotas så vet de att det kommer att slå tillbaka mot dem, säger Joel.

Annons

Att det nu ska beredas en ny plats för skejt har Johan blandade känslor inför.

– Det är ju fett med ett nytt ställe. Men samtidigt har det här vuxit fram organiskt under lång tid, byggt av skejtarna själva. Så jag ber om ursäkt om jag är pessimistisk, men det kommer inte att bli lika bra som här.

 

 

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons