Familjen bodde i Ursviken förut, men flyttade till gården i Medle förra våren. Det blev ett arbetsamt år med husrenovering, gårdsanpassning, inköp av maskiner och redskap. Under tiden gick sjuksköterskan Malin också en trädgårdsmästarutbildning i Umeå.
– Det var under den tiden som tanken växte fram. Jag har alltid gillat att odla och tänkte, vi har ju marken, berättar hon.
I dag har de skapat Medlegården: ett småskaligt lantbruk med försäljning av grödor, ägg och bröd som paret har bakat i byns bagarstuga, på Samuels mammas recept. De provade sälja lite förra sommaren och nu har Malin blivit egenföretagare.
– Det här blir första sommaren med Medlegården som företag. Jag går halvtid som sjuksköterska och gör halvtid här. Eller ja, det blir lite mer än halvtid här på gården, säger hon glatt.
Hjälps åt tillsammans
Malin är drivande i det hela, men hela familjen hjälps åt. Till exempel brukar nioåriga Minna rå om hönsen i ladugården. Mycket är nytt för dem – ta bara allt med maskinerna, exemplifierar Samuel.
– Att kunna plöja, harva och sådana saker. Det hade ingen av oss gjort förrän i fjol, säger han.
Ändå har de aldrig sett tillbaka. På sikt hoppas Malin kunna leva på sin nya passion.
– Det känns bra, det gör det. Som företagare får man tänka på lite nya sätt också. Ibland är det lite övermäktigt med ogräs bara, skrattar hon.
Ännu i uppstartsfasen
Bland grödorna finns saker som potatis, vitlök, kål, morötter och zucchini. Paret använder inga bekämpningsmedel. Förra sommaren hade de lite gårdsförsäljning, mest för att visa att de fanns, och nu tänker de framförallt sälja på marknader och via reko-ring.
– Vi har konton på Facebook och Instagram där man jättegärna får kika om man är intresserad, säger Samuel.
De känner sig i uppstartsfasen ännu och ser fram emot att utveckla gården ännu mer. Härnäst tänker paret bland annat bygga ett växthus.
Vad är charmen?
– Att få se det växa. Det är också jättekul när kunderna blir glada och tycker att det smakar gott. Att de märker skillnad, och att man gör skillnad, det tycker jag är roligt, berättar Malin.
– Och att få gå ut till sitt eget land när man ska laga mat. Hämta grödor som man har skördat själv, säger Samuel.