Annons

Per Strömbro i sin senaste krönika: ”Sex tips till den nyinflyttade”

KRÖNIKA Per Strömbro om saker som är bra att veta för den som är nyinflyttad till Skellefteå: ”Naturkrafter att förhålla sig till”.

Annons

Jag älskar människors olikheter! Men för att fullt ut uppskatta dem är det betydelsefullt att förstå hur olika typer av människor fungerar – individuellt och/eller kulturellt.

Om du vet att personen du möter har bristande impulskontroll, tror på Gud, lever för folkrace eller inte förstår ironi är det lättare att mötas.
Det är något att tänka på för dig som är nyinflyttad. För även om jag är tveksam till att ens härkomst kan användas som personlighetsdrag eller diagnos är det en del saker du behöver känna till om Skellefteåbor.

  • 1. Först och främst: De är enormt vänliga och välvilliga. Hjälpsamhet är ett honnörsord. Du kan lita på att en Skellefteåbo ställer upp i alla väder oavsett om de känner dig eller ej och de kräver inget för det. Det är en outtalad plikt. Bra va?
  • 2. Då kan det komma som en överraskning att de inte spontant bjuder med dig hem på middag eller ut på krogen. Du måste förstå att det inte handlar om dig. De är helt enkelt för blyga och ovana. Likt panelhönor på skoldiskot vågar de inte bjuda upp för att de inte tror att de har något att erbjuda.
Annons
  • 3. Men det har de. Faktum är att hela bygden är fylld av briljanta människor. Så ge inte upp.
  • 4. Låt inte mössor eller väskor med platsvarumärkets logga lura dig – de gillar sin stad men förutsätter att alla andra platser är bättre i andras ögon. Det var många som tvivlade på att Northvolt faktiskt skulle bygga en gigantisk batterifabrik här. Hade däremot någon sagt att batterifabriken skulle till Umeå hade gissningsvis alla (inklusive Umeåborna) inte sett något konstigt med det.
  • 5. Det betyder inte att de är mesiga. Skellefteåborna kan högljutt stå upp för upplevda orättvisor. Se bara på ungefär alla domslut till Skellefteå AIK:s motståndares favör.

På tal om AIK: Oavsett om du är intresserad av hockey eller inte, håll koll på SHL:s schema. Det handlar om naturkrafter att förhålla sig till. Du kommer snart att förstå att det är idiotiskt att boka ett möte i samband med en match. I synnerhet under slutspelet. I gengäld är det ett perfekt tillfälle att åka och storhandla. Du lär inte uppleva några köer.

Annons
  • 6. Ett varningens finger. Det kan låta löjligt men det finns nog ingenting som retar upp en Skellefteåbo mer än definitionen av plättar. För de flesta Skellefteåbor är pannkakor plättar och plättar är småplättar. Ugnspannkaka då? Är det ”storplättar”? Nä, naturligtvis inte. Det var det fånigaste jag hört. Det heter förstås pannkaka.

Det kan verka frestande att ifrågasätta detta. Att förklara hur det egentligen är. Men gör det inte, det är en direkt provokation.

Och det är bra nyheter. För en plats där den mest laddade frågan handlar om namnet på en maträtt är en fantastisk plats!

Annons

Sådär – en liten snabbkurs. Nästa gång ska jag lära dig om centrala begrepp och platser, bland annat ”Domus-parkeringen” som du inte hittar på en karta.

Vill du ytterligare förstå varför Skellefteåbor är som de är – förtjusande och knepiga – följ rådet jag fick av Harald Larsen, tidigare kulturchef i kommunen: läs ”Musikanternas uttåg” av PO Enquist. Det är en nyckel och en insikt i att den här platsen på gott och ont ändå ständigt förändras i takt med att landet reser sig ur havet.

Per Strömbro
per@megfonen.se

Artikeln är en del av Megafonen 28/4 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons