Annons
Skellefteälven fotograferad från Kyrkholmen. Foto: Jonatan Stålhös

Kräftpesten har bekräftats i älven: ”Restriktioner kommer att införas”

NYHETER Analysen av de kräftor som hittats döda i Skellefteälven har idag bekräftat att de drabbats av kräftpest. Det kommer nu att införas restriktioner kring vattnet, meddelar Skellefteå kommun.

Annons

I slutet av förra veckan väcktes misstankar om kräftpest i Skellefteälven, efter att man funnit döda kräftor i vattnet. Kräftorna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys, och där har man nu konstaterat att det rör sig om kräftpest.

– Nästa steg är nu att Länsstyrelsen, i dialog med kommunen, kommer att avgränsa vilket område detta gäller och förklara vattnet som pestsmittat. Då kommer även vissa restriktioner att införas, som till exempel hur fisket får bedrivas och hur båtar får flyttas, säger Tony Söderlund, fiskekonsult vid Skellefteå kommun, i ett utskick.

Annons

Redan nu har länsstyrelsen fattat beslut om skarpa rekommendationer. Inom det smittade området får man inte:

• Fånga kräftor.
• Saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor.
• Använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än där den har fångats.

Fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål som använts i ett vatten inom ett kräftpestsmittat område får inte heller transporteras till någon annan sjö eller något annat vattendrag inom området, eller föras ut ur området utan att desinfekteras.

Fler provtagningar ska visa den exakta omfattningen på det drabbade området.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons