Annons
Baserat på pressmeddelande
Flytta inga båtar eller redskap till andra vatten, uppmanar Skellefteå kommun. Foto: Pixabay

Misstänkt utbrott av kräftpest: Nu går kommunen ut med uppmaning till folket – ”Måste vara försiktiga”

NYHETER Det har hittats döda kräftor i Skellefteälven. För att förhindra eventuell smittspridning uppmanas allmänheten att inte flytta båtar och fiskeutrustning från älven till andra vatten, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Annons

Det har visat sig finnas en hög dödlighet på kräftor i Skellefteälven. Döda kräftor har påträffats från dammen mellan Klutmark och Medle och ned genom centrala Skellefteå mot kusten.

– Vi vet inte vad dödligheten beror på men vissa symptom tyder på kräftpest, berättar Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun, i pressmeddelandet.

Kräftorna kommer att skickas på analys på måndag, och först då kan det bli bekräftat om det rör sig om kräftpest eller inte. Kommunen väntar svar i mitten på nästa vecka.

– Vi kommer då gå ut med ny information, säger Tony Söderlund.

Annons

”Kan dö ut av sig själv”

I samråd med länsstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt har Skellefteå kommun beslutat att gå ut med information i ett tidigt skede.

– Om det är så att vi har fått hit kräftpesten måste vi vara försiktiga så att den inte sprider sig vidare. Om alla hjälper till och isolerar smittan till den nedre delen av älven så kan den dö ut av sig själv och försvinna på några veckor. När alla kräftor dött, så dör även parasiten ut, förklarar Mattias Varg, biolog på Miljö och hälsa, samhällsbyggnads.

Annons

Därför uppmanas allmänheten redan nu inte flytta båtar, vattenskotrar, fiskeredskap, med mera som använts i Skellefteälven den senaste veckan, till andra vatten. Om något flyttas från Skellefteälven bör detta desinfekteras innan det släpps ned i annat vatten.

– Om det bekräftas vara kräftpest kommer länsstyrelsen att vidta åtgärder för att hindra spridning. Till exempel implanteras tydliga regler om hur båtar och fiskeutrustning får flyttas mellan Skellefteälven och andra vatten. Men vi hoppas så klart att det inte är kräftpest, säger Tony Söderlund.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun

Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons