Annons
Funky Dan och Noice blir sist ut på Stadsfesten. De kliver på vid midnatt på lördag och får därmed avsluta den allra sista upplagan av festivalen. "Egentligen tycker jag inte alls om att börja spela så sent men den här gången känns det annorlunda", säger han. Foto: Jonatan Stålhös

Funky Dan gör debut på Stadsfestens sista år: “Äntligen blev det dags”

MUSIK Från kokande konserter med Ramones och Iggy Pop till olovliga tatueringar. Rockbandet Noice sångare Funky Dan har många varma minnen av Stadsfesten. “På ett sätt en ära att få spela på sista året”, säger “Funky”.

Annons

Efter många år med band som Noice, Jupither och Dan & Dom har Funky Dan synts i de flesta musikaliska sammanhang i Skellefteå. Dock aldrig på Stadsfesten.
– Äntligen blev det dags, säger han med ett skratt.

Annons

Årets upplaga av Stadsfesten blir festivalens “grand finale”. Det innebär slutet för en fest som bär på stor lokal historia.

Den efterträdde Skellefteåfestivalen som startade 1994. Namnet Stadsfesten kom först 2005.

Senast Stadsfesten arrangerades var 2019. Foto: Arkivbild / Ariana Wikström

Men oavsett vad festivalen hetat har den hela tiden utspelat sig i centrala stan och har i ordets sanna betydelse varit en folkfest där Skelleftebor träffats, umgåtts och fått ta del av storartad musik.

– Jag minns att jag varit där och sett band som The Ramones och Iggy Pop. Det är ju lite bisarrt egentligen, att de varit här, säger Funky.

Jag tatuerade mig i smyg när jag var kanske 14 år. Jag hade fått pengar för att åka karuseller men det blev en tatuering istället.

För honom har Stadsfesten varit ett tillfälle att träffa kompisar och ha kul. Oavsett om det varit dagtid när man kan ta sig något att äta och strosa bland marknadsstånd eller kvällstid när festerna är igång.

Ett av hans bästa minnen från festivalen är också hans mammas värsta.

– Jag tatuerade mig i smyg när jag var kanske 14 år. Jag hade fått pengar för att åka karuseller men det blev en tatuering istället. Punkigt, men inte så genomtänkt, säger han och skrattar.

”På ett sätt är det en ära att få spela det sista året, även om det såklart är tråkigt”, säger Funky Dan. Foto: Jonatan Stålhös

Sedan 2008 spelar Funky med bandet Noice. De hade sin storhetstid på 80-talet när det då tonåriga gänget slog igenom med hitlåtarna “En kväll i tunnelbanan” och “I natt e hela stan vår”.

Trots den tragiska bortgången av två av bandets originalmedlemmar har man hållit bandet levande och turnerar sedan 15 år tillbaka över hela Sverige.

– När jag började i bandet var det bara tänkt som några gig. Men bortsett från pandemin har de gigen rullat på år efter år, säger Funky.

Annons

De senaste åren har de upplevt ett nytt intresse för bandet. Förra året kom en dokumentär av SVT som setts av miljonpublik och det har också satts upp en musikal som handlar om bandets historia.

– Sånt smittar av sig på efterfrågan på oss att spela såklart. I dag har vi dels publiken som hängt med sedan back in the days men också många nya. Det är jättekul att de hittat hit.

Funky Dan (längst till vänster) har sjungit i Noice sedan 2008. FOTO Rickard L. Eriksson/pressbild

Han berättar att Noice till stor del spelar sina gamla hits när de uppträder, men att de också smyger in nyare låtar.

De har nu ett nytt album på gång som är planerat att släppas längre fram i höst.

– Vi vill behålla Noicesoundet utan att det blir krystat. Det går ju inte att sjunga om ungdomsproblem på samma sätt idag. Så det blir lite fräschare, lite mognare texter men soundet finns kvar ändå, säger Funky.

Annons

Även om Noice uppträder när Stadsfesten sjunger på sista versen så hoppas han att det ändå inte blir det riktiga slutet för festivalen.

– På ett sätt är det en ära att få spela det sista året, även om det såklart är tråkigt. Kanske kan det komma någon Stadsfesten 2.0 längre fram. Det hoppas jag, säger Funky.

Artikeln är en del av Megafonen 22/6 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons