Annons
Stadsfesten är tillbaka sommaren 2022. Foto: Arkivbild / Ariana Wikström

Stadsfesten tillbaka för en ”grand finale” i sommar – avslöjar tunga bokningar: ”Det här är bra grejer”

NÖJE Efter två års uppehåll kommer Stadsfesten tillbaka under 2022. Arrangörerna räknar med att detta blir sista gången på länge som festivalen kan anordnas i stadskärnan – och minnesvärt ska det bli.

Annons

Två gånger har pandemin tvingat dem att stoppa festivalen. Men nu, mellan den fortsatta vaccineringen och tillämpningen av vaccinpass, vågar arrangörstrion Joachim Manberg, Mikael Lundmark och Niclas Hällgren tro att Stadsfesten äntligen kan genomföras.

– Den känns som någonting både vi och Skellefteborna har saknat. Det är ett evenemang som berör och engagerar väldigt många, säger Mikael.

– Festivalen är också en viktig inkomstkälla. Bland annat för föreningarna, som haft det tufft under pandemin. Vi brukar ha igång runt 250 föreningsmänniskor varje kväll, så det är en ganska stor möjlighet för föreningarna att tjäna en slant. De är också en jättefin hjälp för oss såklart, säger Joachim.

Arrangörerna Joachim Manberg, Mikael Lundmark och Niclas Hällgren.

Klassisk festivalkänsla

Stadsfesten 2022 arrangeras under veckan och helgen efter midsommar, mellan onsdag den 29 juni och söndag den 3 juli. På dess sedvanliga plats i centrala stan, vilket först inte verkade möjligt. Trion förklarar att festivalen ansågs krocka med byggena i stadskärnan.

– Men det blir en lucka i alla byggnationer, som gör det möjligt för oss att köra i stan. Det känns otroligt roligt, inte minst efter uppehållet vi haft. Det hade varit lite jobbigt att gå till en ny spelplats, för det hade inte känts som “Stadsfesten”, säger Mikael.

De hoppas fånga den klassiska festivalkänslan även nu. Med marknad, musik och mat mellan torgmiljön och Skellefteälven, tältverksamhet och tivoli. Tivolidelen kan inte upprättas på samma plats som tidigare, då ett parkeringshus står i vägen, men i övrigt ska besökarna känna igen sig.

Annons

– Vi har pratat med mark- och fastighetsägare om alternativa ställen för oss att ha karuseller och aktiviteter på, berättar Mikael och försäkrar att det blir i centrum.

Blir en “grand finale”

Det återstår att se vad som händer med Stadsfesten efteråt, när festivalområdet monterats ned. Nu hittades en lucka i byggnationerna – men i fortsättningen kommer festivaler inte att tillåtas i stadskärnan. I alla fall inte på länge.

– Så det här blir “grand finale” för en central stadsfest i Skellefteå, säger Joachim.

– Troligen är det den sista som anordnas i centrum. Det är definitivt den sista inom de närmaste åren, eftersom det är så mycket byggnationer, förklarar Mikael.

Annons

Efter uppehållet gör detta dem bara än mer beslutsamma att anordna ett häftigt, minnesvärt evenemang, och glada för chansen att göra det i centrum.

– Det som är så roligt med Stadsfesten är att hela stan lever upp. En del butiker har sin bästa försäljning under festivalen, med undantag för under några dagar inför jul. Ta också alla som till exempel går ut och provar lunchmat under festivalveckan, jag tror att det blir mindre naturligt om man har den någon annanstans, säger Mikael.

Kommer ni tre att vilja fortsätta arrangera Stadsfesten efter det här?

– Ingenting är omöjligt, berättar Niclas.

– Det är klart att det går att arrangera ett härligt evenemang på en annan plats också, men det blir inte riktigt samma sak, säger Joachim.

The Ark och Magnus Uggla. Foto: Johan Tholson / Ea Czyz

Tunga bokningar klara

Arrangörerna avslöjar nu två tunga akter på sommarens festival. Bandet The Ark, som återförenas för en sista turné, är klara för fredagen. Och Magnus Uggla för lördagen. Båda gör sina turnépremiärer i Skellefteå, vilket trion tycker är extra kul.

– Det här är bra grejer, säger Joachim glatt.

– Det roliga med turnépremiärer är att det blir ett större riksfokus på dem. Inte minst nu med The Ark, som gör en sista avskedsturné. Det är jävligt kul för Skellefteå, säger Mikael.

Annons

De hoppas att den musikala bredden, akterna emellan, ska tilltala många i olika åldrar. Med The Ark och Magnus Uggla klara blir det också enklare för arrangörerna att fylla på med andra artister och band.

Har ni fler bokningar på g?

– Ingenting spikat, men det är klart att det förs diskussioner. Det kommer nog att bestämmas längre fram i januari-februari ungefär, berättar Joachim.

Artikeln är en del av Megafonen nr 12 – 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons