I Exploratoriets anda syftar Matvalet till att utbilda på ett roligt sätt. Det är både en fysisk utställning med interaktiva övningar, öppen för allmänheten, och ett läromedel för högstadieungdomar. Ämnet är hållbar utveckling och Matvalet tar namntroget avstamp i maten vi äter.
– Vad vi lägger på tallriken påverkar miljö och klimat, landskapet runt omkring oss och vår försörjningstrygghet. Vi hoppas kunna inspirera eleverna att göra medvetna val, säger Sara Stengård, vd på Exploratoriet, i ett pressmeddelande.
Här kommer det nu att anordnas lektioner, kopplade till läroplanen och uppdelade efter ämnen som kemi, biologi, hem- och konsumentkunskap, samhällskunskap och mer. Matvalet har fyra områden i fokus:
• Matsvinn. I köket på utställningen får ungdomarna reflektera kring vad som händer om alla slösar med mat, och hur man blir svinnsmart.
• Försörjningstrygghet. Var kommer maten ifrån, på vilket sätt är vi sårbara och vad kan vi själva göra för att det ska finnas mat på tallriken i både vardag och i kris?
• Miljö och klimat. I stationen landskapet lyfts ekosystem och biologisk mångfald. Vad händer när vi människor påverkar systemen? Spelar det någon roll hur maten produceras?
• Vem ska producera den hållbara maten? Här vill projektet skapa nyfikenhet för lantbruket utifrån den hållbarhetsmedvetna stadsbon, lantlivsdrömmaren och teknik- och maskinnörden.
– Matvalet berör många ämnen i skolan och vår förhoppning är att man jobbar tematiskt i dessa frågor under en period ute i länets alla högstadieskolor, det skulle ge våra ungdomar förståelse och motivation till att göra medvetna val som gynnar Västerbotten, säger Sara Stengård.
”Behöver få lära mer”
Stina Fernerud, projektledare vid länsstyrelsen, ser ett stort behov av ökad kunskap kring matproduktion och konsumtion. Bakom Matvalet står länsstyrelsens projekt Matkompassen – fler unga till branschen, som genomförts i nära samarbete med LRF Västerbotten, Exploratoriet och Universitets- och högskolerådet.
– De som ska konsumera morgondagens livsmedel och i ökande omfattning arbeta med produktionen av maten behöver få lära mer om vikten av hållbar produktion och konsumtion av mat, säger Stina Fernerud.
– Vi är extra glada att vi i det här projektet samarbetat med Exploratoriet Science Center eftersom utvärderingar och uppföljningar visar att besök på science centers inte bara ökar besökarens intresse för naturvetenskap och teknik, utan även förmår att påverka attityder och värderingar samt framtida val av yrkesinriktning, berättar hon.
Fler unga till branschen
Utställningen invigdes av Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson och Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande i Västerbotten, Lotta Folkesson. Även LRF-ordföranden ser värdet i att väcka ett intresse hos ungdomarna, och betonar att fler unga behövs i branschen.
– Även om lantbruket just nu befinner sig i en kostnadskris kommer vi att behöva arbetskraft och nya företagare. Vi behöver ju alla äta mat och någon ska producera den. Det oroliga världsläget har också medfört ökat fokus på beredskap i samhället, och dit hör livsmedelsförsörjningen som måste öka i Sverige, säger hon