Det är tyst i Exploratoriets lokaler när Megafonen får en rundvandring. Den nya vd:n Sara Stengård tar täten och visar stolt upp olika stationer med tekniska experiment som ska väcka intresse för naturvetenskap och teknik hos besökande barn och skolklasser.
– Jag tror att vi får en annan förståelse för naturvetenskap om vi får uppleva det, istället för att bara läsa om det i en bok, säger Sara.
Sara Stengård har jobbat över 20 år i skolan, som lärare och rektor. Till slut kände hon att hon behövde göra något annat, och tog jobbet som VD på Exploratoriet. Idag är hon glad att hon får jobba med något nytt, samtidigt som hon kan ha en fot kvar i skolan. Här får hon fortfarande träffa skolbarn.
– Om jag hade jobbat med något helt annat är jag övertygad om att jag hade jag saknat skolan. Kontakten med barn och unga är en drivkraft för mig, säger Sara, som flera gånger fått hoppa in i sin bekanta lärarroll när skolklasser hälsat på.
Här får hon jobba mer aktivt, vid sidan av det administrativa arbetet, och det saknade hon under sina år i skolan.
– Som rektor fick jag släcka bränder hela tiden. Även om jag försökte, så hade jag aldrig möjlighet att vara delaktig ute i verksamheten på det sätt som jag kan här.
Visste inget om staden
Det har knappt gått ett år sedan Sara flyttade till Skellefteå, men att byta stad är inget nytt för henne. Sedan uppväxten i Hedemora har Sara bott på många platser, bland annat i Barcelona. I 16 år bodde hon och familjen i den lilla bruksorten Sandviken, väster om Gävle, som de till sist lämnade för sin nya adress på Norrböle.
– Min man fick jobb på Northvolt, och då tog vi ett familjebeslut. Vi sade att “vi kör!” och så flyttade vi hit. Det var verkligen jättespännande, och det var bra tajming. Han fick jobb, jag ville göra något annat, och vår dotter skulle precis söka till gymnasiet.
Saras man och dotter flyttade upp först, till nytt jobb och gymnasiestart. Sara väntade kvar ett år i Sandviken så den äldsta sonen kunde gå klart sista året på sin gymnasieutbildning.
När de nu har blivit hemmastadda berättar hon att hela familjen tycker om Skellefteå – som de inte visste någonting om innan flytten.
– Typ hockey, det var väl det. Men vi gillade staden på en gång. Det är så vacker natur här och människorna har verkligen välkomnat oss. Och för en person som mig, som älskar att åka skidor, har det varit ett fantastiskt lyft att flytta till en stad där skidsäsongen är mycket längre.
Från skeptiker till entusiast
Ett syfte med verksamheten på Exploratoriet är att skapa intresse för naturvetenskap och teknik hos Skellefteås unga, men själv var hon inte det minsta intresserad av sådana ämnen när hon var ung.
– Jag tyckte det var tråkigt, jag valde bort sådana ämnen. Men nu tycker jag det är jättespännande. För mig växte intresset fram i vuxen ålder, berättar Sara.
Nu vet hon att det aldrig är för sent att omvända en skeptiker till att bli intresserad av naturvetenskap.
– Jag vet att många känner ett motstånd till naturvetenskap, precis som jag gjorde. Men jag tror att om man får se vad det handlar om, och vad man kan göra, då kan fler ändra uppfattning. För man kan verkligen göra skithäftiga saker, säger Sara, vars personliga favorit på Exploratoriet är ett vattenkraftverk i miniatyr.
Som vd är hennes mål att verksamheten ska växa, och att de ska nå fler unga i Skellefteregionen. Under tiden tänker hon fortsätta tillvarata allt som hennes nya hemstad har att erbjuda. Än finns några saker kvar att bocka av.
– Jag vill gå på Miss Voon, det har jag inte gjort än. Sen vill jag fortsätta uppleva all vacker natur, Skellefteå flödar av fina ställen, säger vd Sara Stengård och ler.